Felgyorsulnak és már pénteken folytatódnak a BKV-nál a bértárgyalások, mert a mai újabb sikertelen egyeztetés után a vállalat három legnagyobb szakszervezetének vezetői átadták a vezérigazgatónak a sztrájk előszobájának számító kollektív munkaügyi vitát kezdeményező felkérésüket – írja a Népszava.

Hét napja maradt a cég vezetésének és a fővárosnak, hogy fedezetet találjon a szakszervezetek által követelt 15 százalékos béremelésre még a sztrájk tényleges meghirdetése előtt.

De ha addig nincs egyezség, még az sem jelenti azt, hogy már a jövő héten leállnak a járatok Budapesten. Egy esetleges bírósági döntés után is további három nap kell az utasok előzetes tájékoztatására, tehát március második feléig még van lehetőség a megegyezésre.

A közlekedési vállalat lapunknak nyilatkozó érdekvédelmi vezetői biztosak benne, hogy van még mozgástér a költségvetésben, különösen, miután már törvény kötelezi a városvezetést a tömegközlekedés mindenek előtt való működtetésére.

Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnöke a Népszavának kijelentette, hogy ettől a pillanattól kezdve bármikor meghirdethetnének egy kétórás figyelmeztető munkabeszüntetést, de nem terveznek ilyen lépést.

Abban viszont teljes az egyetértés a BKV szakszervezetei között, hogy nem fogadják el az eddigi 8 százalékos ajánlatot, mert ez nem állítja meg a gyorsuló elvándorlást. Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke azt hangsúlyozta, hogy a majdnem 80 százalékosan szervezett BKV dolgozók szinte kivétel nélkül támogatják a sztrájk előkészítéséről szóló döntést. A vállalat közleményben tudatta, kollektív munkaügyi vitával folytatódnak a bértárgyalások, de nem tett új ajánlatot a dolgozóknak. Halvány gesztusként annyit fűztek hozzá: „egy mindenki számára előnyös és kölcsönös kompromisszumon alapuló bérmegállapodás” a céljuk, vagyis ha engednek a szakszervezetek, lehet új ajánlat is.

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

 

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ