Tavaly október végén jelentette be a Dunaferr Zrt. vezetője, Jevgenyij Tankilevics, hogy a cég a világpiaci és a magyarországi folyamatok miatt létszámleépítésbe kezd. A cég 350 munkás elbocsátását látja szükségesnek, ugyanis az elmúlt években felhalmozott tartalékai elfogytak, a csökkenő kereslet, a munkaerő árának a növekedése és a szigorodó károsanyag-kibocsátási normák pedig tovább csökkentik a cég profitabilitását. A Mérce cikke.

Mindeközben egyre feszültebb a helyzet a cég és a munkavállalók érdekeit védő Vasas Szakszervezeti Szövetség között. A szakszervezet levélben fordult a cég vezetőjéhez, mivel egyre nagyobb aggodalommal szemléli, hogy

a 2020. januári bértárgyalások során a munkáltató egyáltalán nem tett ajánlatot az idei bérfejlesztésekkel kapcsolatban, illetve azt is közölte, hogy csak júliusban ülne legközelebb tárgyalóasztalhoz a szakszervezettel. A Vasas ezt felháborítónak és a munkavállalókat semmibe vevő magatartásnak tartja.

A szakszervezet szerint az is problematikus, hogy a tervezett leépítést megelőző intézkedéseket átgondolatlanul kezdték meg, ennek határára pedig további munkavállalók távoztak, távoznak, vagy tervezik távozásukat.

Határozott véleményünk, hogy átgondolatlan döntéseik már a folyamatos működést veszélyeztetik. 2018-ban és 2019-ben közösen azért küzdöttünk, hogy a Dunaferr Társaságcsoportnál megtartsuk a szakembereket és ezért hajtottunk végre a többség számára elfogadható alapbéremelést. Az Önök intézkedései az idei évben ezzel a céllal teljes mértékben ellentétesek. A Dunaferr nehéz helyzetéért véleményünk szerint nem a munkavállalók felelősek, a rossz döntéseket nem ők hozták.

– írja a szakszervezet a cég vezetőjének.

A Vasas a leépítés azonnali leállítását, illetve olyan alapbérfejlesztést követel, amely biztosítja a Dunaferr biztonságos működését a jelenlegi munkaerő-piaci körülmények között.
A szakszervezet 15 százalékos alapbérfejlesztést követel a munkavállalóknak, de nem vár csendben a munkáltató válaszára: február 12-én, szerdán tüntetést szervez Budapesten az Orosz Nagykövetség előtt.

A tüntetés célja:

  • a menedzsment azon intézkedései ellni tiltakozás, amelyek „a láthatatlan tulajdonosokra hivatkozva történtek”, és ilyen nehéz helyzetbe hozták a céget,
  • a főrészvényes orosz tulajdonú állami Vnyesekonom Bank, illetve az esetleges új tulajdonos/ok figyelmének felhívása és pénzügyi beavatkozásának kikényszerítése a Dunaferr Társaságcsoport hosszú távú jövőjének biztosítására,
  • tiltakozás az ellen a főrészvényesi akarat ellen, hogy a Dunaferr-nél becsülettel dolgozó munkavállalók munkáját az orosz nagytőke tudatosan leértékelje.

Kérdéseinkkel megkerestük a Dunaferr Zrt.-t, amint választ kapunk, frissítjük a cikket. A szerdai tüntetést természetesen élőben közvetítjük majd, illetve írásban is beszámolunk róla.

A Dunai Vasmű

A dunaújvárosi acélipari vállalat első termelőegységeit 1951-ben adták át. Fénykorában a magyar nehézipar egyik zászlóshajója volt, mely évi több millió tonnányi termékkel szolgálta ki a hazai ipari termelés igényeit, de exportra is termelt.

A rendszerváltás után azonban az ipar leépülése az időközben Dunaferr nevet is felvett céget is érzékenyen érintette, és a leépítések mellett 2004-ben privatizálták, jelenlegi tulajdonosa az orosz Vnyesekonombank.

Az elmúlt években többször is felmerült, hogy a céget ismét állami tulajdonba vegyék, a tulajdonos mindeddig elzárkózott ezen lehetőség elől. A vállalat közel 5 ezer dolgozójával a kapcsolódó cégeken keresztül 12 ezer ember megélhetését biztosítja a térségben.

Forrás: Mérce

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ