– Az elmúlt hetek időhúzása miatt a munkabeszüntetés dátuma tovább csúszhat márciusra, de a március 15-i ünnep környékén nem szeretnének fennakadást okozni – mondta a Tüke Busz mellett működő Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) alapszervezeti elnöke, Raposa Gábor a bama.hu-nak.

Hozzátette: az érdekképviselet a jogászuk jelenlétében hétfőn megpróbálta átadni az elégséges szolgáltatásról szóló ajánlatukat a cég igazgatójának, ám végül nem neki, hanem egy munkatársának tudták átnyújtani. Az érdekképviselet ezt követően várta volna azt is, hogy az ezzel kapcsolatos egyeztető tárgyalás időpontját kijelöljék. Erre lapzártánkig nem került sor, így várhatóan a bíróság dönt majd arról, hogy jogszerű-e a sztrájk megtartása vagy sem.

Az elégséges szolgáltatás biztosítása az alapszervezeti elnök elmondása szerint azt jelenti, hogy az összes járat 66 százalékát kell biztosítani egy adott munkanapon belül. A sztrájkot azonban úgy időzítenék, hogy a reggel iskolába és munkába igyekvő pécsieket, diákokat ne sújtsa, ezért 9 óra és 12 óra között tartanák meg öt napon keresztül, akkor azonban teljesen leállnának a buszok.

Az érdekképviselet a történtek ellenére elmegy arra a bértárgyalásra is, amelyet február 12-re hívott össze a Tüke Busz Zrt. vezetése.

A SZAKSZ felmérése szerint a sofőrök több mint fele hajlandó lenne aktívan is részt venni a munkabeszüntetésben, ami azt jelenti, hogy a vállalatnál működő másik érdekképviselet, a Független Dolgozók Szakszervezet tagjainak egy része szintén kész sztrájkolni.

 25 százalék a tét

A SZAKSZ 25 százalékos béremelést szeretne elérni a városi tulajdonban lévő Tüke Busznál, hogy a volánbuszos fizetéseket utolérjék. Bár kerestük Péterffy Attilát, Pécs polgármesterét és a pécsi önkormányzatot is, ám lapunk megkeresésére nem reagáltak. Helyette egy közleményt adtak ki, amiben 8 százalékos béremelést, valamint feltételes módban további bérkorrekciót helyeztek kilátásba a költségvetés elfogadásával.

Forrás: bama.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!