Egy lépéssel közelebb került a pedagógussztrájk, a Pedagógusok Szakszervezete ugyanis sztrájkbizottságot alapított. Totyik Tamás alelnök az InfoRádiónak azt mondta: miután a kormány nem reagált a petíciójukra, megkezdik a tárgyalásokat a munkabeszüntetés esetén elégséges szolgáltatásokról.

November 30-án tüntetést tartottak a tanárok a Parlament előtt, az Emmi és az ITM, vagyis a két illetékes minisztérium illetékeseinek petíciót adtak át a közoktatást feszítő legsúlyosabb problémákról, de - mint arról Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke az InfoRádiót tájékoztatta - érdemi választ nem kaptak, és "semmilyen érdemi kormányzati cselekvés nem történt".

Ezért a PSZ országos vezetése úgy döntött, lép egy fokozatot, és felállítjuk a sztrájkbizottságot, megfogalmazva egy négy pontos követelést, amely mentén a kormányt cselekvésre szólítjuk fel. Kérjük a kormányfőt, hogy jelöljön ki tárgyalópartnereket, akikkel egyeztetni tudunk a sztrájkkövetelésekről, illetve a még elégséges szolgáltatásokról

- részletezte Totyik Tamás.

A követelések:

  1. a szakképzésben érintett pedagógusok közalkalmazotti státuszát állítsák vissza, 2020-ban ne vezessék be az új szabályozást
  2. 2020 januártól a mindenkori minimálbér legyen a pedagógusbér vetítési összege, ne a 2014-es szint
  3. a technikai alkalmazottaknak a befagyasztott bérét változtassák meg
  4. a pedagógusok heti oktatásra lekötött munkaideje 22 óra legyen

Sztrájkolniuk nem lesz egyszerű, ugyanis meg kell állapodni a még elégséges szolgáltatásról, "hozhat a bíróság 2-3 hónapon is döntést, de 1-2 hét alatt is" - mondta Totyik Tamás.

Készül egy vitairat is az oktatás problémáiról, ennek a sorsáról is beszélt az érdek-képviseleti vezető.

Úgy szeretnénk a tárgyalásokra menni, hogy a pedagógustársadalom véleményét ki szeretnénk kérni, minden tankerülethez el szeretnénk jutni, találkozni szeretnénk a pedagógusokkal, szülőkkel, hogy mondják el a véleményüket, mi lenne a helyes irány a jelen helyzetben a mostanihoz képest.

A PDSZ máris jelentkezett

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) fontos lépésnek tartja, hogy a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) bejelentette sztrájkbizottsága megalakulását. A PDSZ sajnálja, és a közös fellépés szempontjából elvesztegetett időnek tartja a társszakszervezet 2019 nyaráig folytatott taktikáját, amely egy teljességgel súlytalan stratégiai megállapodáshoz vezetett a jelenlegi kormánnyal. A PDSZ nyitott a tárgyalásokra - derül ki csütörtöki közleményéből. A PDSZ éppen ezért felajánlja a társszervezeteknek és a PSZ-nek eddigi tapasztalatait és az eddig elért eredményeket, hogy minél előbb hatékony és eredményes közös fellépésre kerülhessen sor az oktatási dolgozókat érintő, kritikus fontosságú kérdésekben.

Forrás: Infostart

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!