Felháborítónak és fenyegetésnek tartja a buszos szakszervezet a balliberális városvezetés közleményét, amelyben azt írják a dolgozókért kiálló érdekképviseletnek, hogy tartózkodjanak a felelőtlen nyilatkozatoktól – írja a bama.hu.

Türelmet kérnek a dolgozóktól, hogy megalapozott és kölcsönösen előnyös megállapodások születhessenek – közölte a pécsi városháza azt követően, hogy már hetek óta sztrájkhangulat van a Tüke Busznál.

Azt viszont leszögezték, hogy „január 31-ig nem lesz bérmeg­állapodás. Pécs közgyűlése március 15-ig fog dönteni idei költségvetéséről, addig felelőtlenség lenne bármiféle ígéret a Tüke Busz dolgozói felé”. A városháza továbbra sem mondott konkrét választ arra, hogy megadják-e a 25 százalékos béremelési követelést, ismét csak annyit közöltek, hogy egy középtávú, hároméves bérmegállapodásban látják a megoldást.

Az MSZP-DK-Jobbik-Momentum egyesülés által irányított városvezetés közölte, hogy „egyúttal felkérjük a béremelés ügyében magát exponáló szakszervezetet, hogy tartózkodjon a felelőtlen nyilatkozatoktól”.

A városháza nyíltan nem nevezte meg az érdekképviseletet, ám csakis a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezetről (SZAKSZ) lehet szó, miután a másik céges szakszervezet, a Független Demokratikus Szakszervezet jelenleg nem támogatja a sztrájk megtartását.

Dobi István, a SZAKSZ elnöke felháborítónak és fenyegetésnek ítélte meg a városházi közleményt, mint mondta, a pénteki tárgyalásra ilyen előzményekkel kell készülniük.

Az érdekképviselet szerint a mozgásterük leszűkült az önkormányzati megnyilvánulással, abban az esetben, ha a január 24-i bértárgyaláson a Tüke Busz nem tesz ajánlatot egy 25 százalékos bérfejlesztésre és ezzel is megerősíti az önkormányzat közleményét, akkor a SZAKSZ bejelenti az elégséges szolgáltatásról szóló tárgyalás megkezdését.

– Szakszervezetünk a sztrájkkal nem a város polgárait kívánja büntetni, hiszen nem ők ígérgetnek biztos munkahelyet és kiszámítható jövőt, hanem az önkormányzat vezetését

– fogalmazott az elnök.

Az érdekképviselet várhatóan a közeljövőben meg is tartaná a munkabeszüntetést, öt napon keresztül délelőtt 9 és 12 óra között. A pontos időpontot egyelőre azért nem hozzák nyilvánosságra, mert tartanak attól, hogy az ellenérdekeltek rászerveznének, amivel megtörhetnék a demonstrációt. Egyébként a felmérésük szerint a dolgozók több mint a fele egyetért a béremeléssel, és hajlandó lenne aktívan is részt venni a tiltakozásban.

Forrás: bama.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!