Merthogy szerintük a kultúra értékei ma romokban vannak Magyarországon, a kulturális szférában dolgozók bérei pedig e romok alatt – írja a szabadpecs.hu.

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) 2020. január 22-re , a Magyar Kultúra napjára tüntetéssorozattal, szervezett akcióival szeretné felhívni a figyelmet a kulturális dolgozók bérhelyzetére.

Országszerte lesznek tüntetések, köztük Pécsett is, ahol a korábbi években is volt már a szervezetnek több demonstrációja is az ágazatban dolgozók helyzetének javításáért.

A Szabad Pécshez is eljuttatott csütörtöki közleményban hangsúloyzzák, hogy a könyvtárosok, levéltárosok, muzeológusok és közművelődési dolgozók a közalkalmazotti bértábla alapján kapják fizetésüket, amelynek az illetményei 2008 óta, azaz immáron 12 éve nem változtak.

Hozzátették: az elmúlt évek során a garantált bér és minimálbér-emelés következtében a bértábla 82 százaléka gyakorlatilag érvénytelenné vált. A mai Magyarországon egy doktori végzettséggel rendelkező dolgozó 18 évig a garantált bérminimumért dolgozik, egy egyetemi végzettségű munkatárs pedig 34 év után számíthat pár ezer forinttal többre, mint mondjuk a 18 éves érettségizett kollégája.

Jelenleg az országban a nettó átlagkereset 243 ezer forint, miközben a bértábla legmagasabb fizetési kategóriája (doktori végzettség 51 év munkaviszony) csupán nettó 212 000 forint. A kormány megoldásként a pedagógus-életpályamodellhez hasonló megoldást javasolt, és annak kidolgozásáig 2017-ben bevezette a kulturális illetménypótlékot, amelynek összege az évek számától függően bruttó 20-30 ezer forint. Az életpálya-modell kidolgozása azonban azóta sem történt meg, és a 3 évvel ezelőtt kapott  „gyorssegély” már akkor sem csökkentette a kulturális dolgozók bérének lemaradását, olvasható a közleményben.

Mint írják, a KKDSZ első lépésként petíciót indított, amelyben követelik az azonnali bértárgyalások megkezdését.

A bértárgyalások alapja: a bértáblák szerinti legkisebb nettó illetmény legyen legalább azonos a számított minimálbérrel, de megtartva a bértábla eredeti arányrendszerét. A közgyűjteményi és közművelődési szférát érintő azonnali béremelés időpontja és mértéke legyen független a szféra ágazataira kidolgozandó életpálya modellek életbelépésének időpontjától és mértékétől.

Ezen kívül az akció része, hogy január 22-én „gyászba borulnak a könyvtárak”, a könyvtárosok feketébe öltözve várják az olvasókat és több megyeszékhelyen – így Pécsett is – és Budapesten helyi akciókkal hívják fel a figyelmet. Pécsett 2020. január 22-én 17 órától a Kossuth téren lesz demonstráció.

Forrás: szabadpecs.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!