A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint káosz jellemzi a szakképzés átalakítását, a szakminisztérium pedig nem tájékoztat megfelelően. Egy sztrájkbizottságot viszont már nem hagyhat figyelmen kívül a kormány – legalábbis a törvények szerint – írja a Népszava.

Információink szerint az új szakképzési törvény végrehajtási rendeletének már a hatodik verzióját tárgyalják az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM), ami jól mutatja, hogy a szakképzési rendszert ismét elkapkodott intézkedésekkel próbálják átalakítani

– mondta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke a szakszervezet szerdai sajtótájékoztatóján. Bejelentette: a PDSZ szakképzési sztrájkbizottságot hozott létre annak érdekében, hogy a szakképzésért felelős ITM-el sikerüljön tárgyalóasztalhoz ülni. Az erről szóló levelet hétfőn küldték el Orbán Viktor miniszterelnöknek, akinek öt napon belül ki kell jelölnie a kormány tárgyalódelegációját. A szakképzésben dolgozó pedagógusok számára az egyik legnagyobb változást az jelenti majd, hogy 2020. július elsejétől már nem közalkalmazottak lesznek, hanem a Munka törvénykönyve alá tartozik majd a foglalkoztatásuk, ami a szakszervezetek szerint kevesebb védelmet biztosít.

Éppen ezért a PDSZ egyik követelése, hogy az állami, egyetemi fenntartású szakképzési intézményekben dolgozókat továbbra is a közalkalmazotti jogviszony keretében foglalkoztassák és továbbra is vonatkozzon rájuk a köznevelési törvény.

Ezen túlmenően követelik:

  • a szakképzésben dolgozók munkaterhelésének csökkentését,
  • az illetményemelések és előmenetelek garanciáinak jogszabályba foglalását,
  • a közalkalmazotti illetmények rendezését,
  • továbbá azt, hogy az átszervezéssel a nem pedagógus iskolai dolgozók garantált illetménye se csökkenjen.
Szűcs Tamás beszélt arról is, az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi) korábban indult sztrájkbizottsági tárgyalásokat is folytatnák, amelyek eddig nem vezettek eredményre.

Korábbi követeléseiket (közalkalmazotti illetménytábla rendezése, heti fix 22 óra, pedagógusbérek aktuális minimálbérhez kötése, sztrájktörvény módosítása) egy újabb ponttal egészítették ki: a pedagógusilletmények minimálbérhez kötésének eltörlése miatt a tanárokat ért veszteségeket kompenzálja a kormány. Azzal ugyanis, hogy a tanárok fizetését még mindig a 2014-es minimálbér szerint számítják ki, havonta akár több mint 100 ezer forintot is veszíthet egy pedagógus. A PDSZ elnöke jelezte: ha nem kezdődnek el vagy eredménytelenek lesznek a tárgyalások, újabb akcióra kerülhet sor. A részleteket később fogják nyilvánosságra hozni, annyit azonban elárult: a munkabeszüntetés egy olyan formáját tervezik, ami jogszerű, ugyanakkor nem köthető a sztrájktörvényhez.

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ