A magyar oktatási rendszeren belül tapasztalható négy problémára figyelmeztető plakátokat ragasztott ki a Szabad Egyetem hallgatói csoport hétfő hajnalban az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyik épülete elé. A Hold utcai épület előtti OBS lemezeken az aktivisták egyúttal boldog új évet kívántak az EMMI-nek. A Mérce cikke.

A plakátokon szerepelt

  • az egyetemek kormányzati eszközökkel való korlátozása és azok privatizálása,
  • a tanárhiány,
  • a szegregált oktatás,
  • és a diákok teljesítményének 2010 óta tartó folyamatos romlása a PISA felméréseken.

A fennálló helyzet megoldásához sok sikert kívánunk az Emminek az új évben!

– írták közleményükben az akció végrehajtói.

A Szabad Egyetem a CEU elüldözése elleni tiltakozások során jött létre, a tavaly és 2018 decemberében is Kossuth téri kitelepülésekkel álltak ki a magyar oktatás szabadsága, a minőségi oktatáshoz való egyenlő hozzáférés ideája mellett. A magyar köz- és felsőoktatás problémáit, helyzetét bemutató kiállításukat a 2019-es kitelepülés alkalmával mutatták be, most azt írják, a kiállítást elviszik az ország több pontjára is.

kép: Szabad Egyetem

Ugyancsak decemberben jöttek ki a legfrissebb, 2018-as kutatásokra alapuló PISA-tesztek eredményei is, amelyek azt mutatják, megállt ugyan a magyar közoktatásban tanuló diákok készségeinek csökkenése, de számottevő erősödés nem tapasztalható.

A kutatásból kiderül az is, hogy óriási szakadék tátong a jobb és a hátrányosabb helyzetű gyerekek által megszerzett készségek között: a jó gazdasági, szociális és kulturális háttérrel rendelkező diákok 113 ponttal jobban teljesítenek szövegértésben, mint hátrányos helyzetű társaik. Ez jóval nagyobb különbség, mint a 89 pontos OECD-átlag.

Erős szegregáció is megfigyelhető a magyar oktatási rendszeren belül, melynél csak a perui és a bolgár rendszer teljesít gyengébben: a 0,67-es OECD-átlaghoz képest nálunk a 0,8-at is elérte ez a szegregációs együttható.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

 

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ