Karácsonykor feltette az i-re a pontot a Párizsi Opera Balett. A december 5. óta tartó, nyugdíjreform ellenes sztrájkot egy szabadtéri Hattyúk tava-részlettel koronázták meg a táncosok december 24-én – olvasható a fidelio.hu-n.

Mint arról már korábban írtunk, a Párizsi Opera Balett szögre akasztotta a balettcipőt, ezzel tiltakozva Emmanuel Macron tervezett nyugdíjreformja ellen, ami elvenné tőlük a művésznyugdíjat, melynek értelmében – a nagy fizikai igénybevételre való tekintettel – 42  éves korukban nyugdíjba vonulhattak. Így van ez szinte a műfaj születése óta, hiszen még XIV. Lajos király, a balett alapítója vezette be 1689-ben a táncosok korai nyugdíját.

Az új törvény értelmében a nyugdíjkorhatár 64 éves korra tolódna, ameddig képtelenség színpadon maradni egy olyan táncosnak, aki nyolc éves kora óta vesz részt a kemény balettképzésben.

A sztrájk – amelynek kezdete óta a tömegközlekedés nagyrészt leállt, az iskolákat bezárták – hatalmas anyagi veszteséget okozott a Párizsi Operának is, hiszen rengeteg előadást kellett lemondaniuk a Garnier színpadon és a Bastille-ban. Most azonban visszaadtak valamit a közönségnek:

december 24-én több tucat, fehér tütüs balerina táncolta Csajkovszkij zenéjére A hattyúk tava részletét a fenséges Garnier Palota előtt felállított színpadon.

Mögöttük hatalmas molinókra írva az szerepelt: „sztrájkol a Párizsi Opera”, „veszélyben a kultúra”. A kormány és a szakszervezetek közötti tárgyalások várhatóan január elején kezdődnek újra.

Forrás: fidelio.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!