"Az oktatás és a tudományos élet után a kormány a szabad kultúrára tör. A központosítás hulláma most elérte a színházat és a kultúra minden egyéb területét. A forrásokhoz való hozzáférést végleg politikai elköteleződéshez kötnék. Mondjon nemet a szabad kulturális élet szétverésére! A kultúra nem a politikusoké, hanem a miénk, embereké! Nem adjuk, mert a kultúra közös, nemzeti alap!" — áll a Független Előadóművészeti Szövetség online petíciójában, amit vasárnap délutánra már bő 30 ezren írtak alá.

Mindenközben a várható nagy létszám miatt a törvénycsomag elleni hétfői tiltakozás helyszínét a szervezők a Városházától áttették a Madách térre.

Az új kulturális törvény ellen a hétvégén több színházban is a színészek és nézők közös szelfivel fejezték ki tiltakozásukat.

Neves színészek és rendezők, többek között Pintér Béla és Pogány Judit videóban buzdítanak tiltakozásra.

törvénytervezetből kiszivárgott részek szerint a kormány a színházigazgató-kinevezések során vétójogot adna a terület miniszterének, átszervezné a Nemzeti Kulturális Alapot, és központosítaná a kultúrafinanszírozás rendszerét.

Forrás: Magyar Narancs

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ