A 2016-os országos demonstrációk óta talán a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szombati tüntetésére lehet először azt mondani, hogy szélesebb körben megmozgatta az oktatásban érintettek körét. Bár a három évvel korábbi, több tízezres tömeget nem sikerült maradéktalanul mozgósítani, több ezren álltak ki a Kossuth térre, modernebb, igazságosabb oktatási rendszert követelve – olvasható a Népszavában Juhász Dániel véleménycikke. 

 Ami sajnos nem lesz elég. Nem lesz elég ahhoz, hogy a kormányt rákényszerítse, változtasson szűk látókőrű oktatáspolitikáján, és félő, nem lesz elég ahhoz sem, hogy jövő év elején ütőképes tanársztrájkra kerüljön sor. Ha a szakszervezetek még összefogva, több hetes gondos szervezés után sem tudnak legalább 10-15 ezer embert, tanárt, szülőt, diákot az utcára hívni, akkor igencsak kétséges, hogy pedagógusok tömegeit sikerülhet rávenni arra: legalább egy napra szüntessék be a munkát. 

Ez persze nem csak a szakszervezetek hibája; ők is áldozatai ennek a hazug, elnyomó és gyűlöletkeltő, a társadalom megosztására törekvő, az állampolgárok félelmeiből táplálkozó rendszernek.

Az a valódi nemzeti és keresztény eszméket sárba tipró bunkóság, ami ezt az országot lassan egy évtizede fojtogatja, szinte teljesen közönyössé tette az embereket a társadalmi problémák iránt. Ez nemcsak az oktatásban, hanem szinte minden más területen megmutatkozik. 

A kormány szemében egy esetleges sztrájk így egyre inkább üres fenyegetőzésnek tűnik.

A PSZ azonban továbbra is elszántnak mutatkozik, s addig, amíg nem nyúlnak „ütősebb” eszközökhöz, fekete esernyős akciót hirdettek az iskolákban: azt kérték, mindenhol tűzzenek ki egyet, amíg a követeléseik nem teljesülnek.

Az akció arra mindenképp jó, hogy megmutassa, hol számíthatnak támogatásra, szolidaritásra. Azt viszont mind a PSZ-nek, mind a többi szakszervezetnek látnia kell: új utat kell találniuk, még a szűkülő lehetőségek között is.

Olyan utat, ami a XXI. századba emeli az érdekképviseleti mozgalmakat. Máskülönben a fekete esernyőkkel saját magukat is gyászolhatják.

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ