A hétvégi tüntetések nem mutattak nagy erőt, de a PDSZ elnöke szerint néhány hónapon belül megmozdul valami – olvasható a klubradio.hu-n.

 Kivételes pillanatok kellenek ahhoz, hogy egy komolyabb tüntetést meg lehessen szervezni

– mondta a hétvégi megmozdulásokat értékelve Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Egy kicsit most bent ragadtak a saját világukban, noha diákok voltak az igazi szervezők. A követeléseket tartalmazó petíciót sikerült áradni két minisztérium képviselőjének, ebben értékálló bért, a munkaterhek csökkentését, a túlmunka szabályozásának rendbetételét követelték, valamint azt, hogy a szakképzésben dolgozók is maradjanak közalkalmazotti státusban, és a hatéveseknek ne kelljen iskolába menniük, ha arra még nem érettek.

A szakmában dolgozó másik érdekképviselet, a Pedagógusok Szakszervezete egy komolyabb sztrájkot is tervez, ehhez a PDSZ is csatlakozni fog. Szűcs Tamás emlékeztetett arra, hogy Magyarországon szinte lehetetlen legálisan, törvénytisztelően sztrájkolni, olyan a szabályozás. Az előírt határidőket a bíróságok nem tartják be, a hatalom cinkosai az esetek többségében.

A szakszervezet elmegy akár nemzetközi bíróságig is, hogy változzék a helyzet, sőt lassan elérkezettnek látja az időt, hogy polgári engedetlenségi akciót hirdessen.
Az elnök szerint a kormány most azt teszteli, mit tűrnek még el a tanárok, eklatáns példa, hogy a szakképzésben dolgozókat kivennék a közalkalmazotti körből.

Szűcs Tamás konkrétumokat nem árult el az interjúban, de jelezte, hogy a jog bástyáin belül maradva készülnek valamilyen akcióra. Azért lehet sejteni, hogy mire gondol, a tüntetésen ugyanis azt mondta: olyan akció kell, amivel a tanárok maguk mellé tudják állítani az embereket. Ugyanis, ha az oktatásnak nincs jövője, akkor a nemzetnek sincs.

Forrás: Klubrádió

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ