A szakszervezeteknél, a diákoknál és a szülőknél is betelt a pohár: a következő napokban több esemény és országos tüntetés is lesz többek között az alacsony tanári bérek, a pedagógusok és a diákok munkaterhei, a hatévesen kötelező beiskolázás és a szakoktatók státuszának változása miatt. Az eduline.hu cikke.

 A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), az iskolaérettségi vizsgálatok változása ellen folyamatosan tiltakozó Szülői Hang és az I stand with CEU több másik szervezettel együtt november 29-től három napos kitelepülést a Kossuth térre. A Facebook-esemény szerint egy éve, hogy eldőlt, a CEU-nak mennie kell Magyarországról, az oktatás problémái viszont itt maradtak.

A "térfoglalás" során lesz kiállítás az elmúlt tíz év oktatási intézkedéseiről, előadások és beszélgetések, de diszkó is. Pénteken 17 órától a PDSZ fényfestést szervez az Agrárminisztérium Kossuth tér felőli falára a Ne dolgozz ingyen! elnevezésű kampányukhoz kapcsolódóan.

November 30-án, szombaton pedig a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szervezésében országos tüntetés lesz:

a demonstrálók délben a Magyar Tudományos Akadémia előtt gyülekeznek, ahonnan a Kossuth térre vonulnak át. Itt kezdődnek a beszédek 14 órakor. A tüntetéshez csatlakozott a PDSZ, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) és a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) is.

A PSZ csütörtöki közleményében azt írta: az oktatási kormányzattal folytatott tárgyalásai csaknem egy év alatt sem vezettek eredményre a béremelésről és a tanárok óraszámának csökkentéséről. A PSZ a magyar közoktatás napjáig (november 22-éig) adott határidőt a kormánynak követelései teljesítésére. A kormány nem hozott döntést, ezért elkerülhetetlen a tüntetés. A PSZ azt kéri: a résztvevők az oktatás drámai helyzetéhez illően hozzanak magukkal fekete esernyőt. A szakszervezet felmérése szerint egyébként egy átlagos pedagógus hetente 56 órát dolgozik.

Ha a mostani tiltakozások nem vezetnek eredményre, januárra sztrájkot is kilátásba helyeztek, ami alatt sok helyen a gyerekekre sem felügyelnének.

Forrás: eduline.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!