Megjelent az új szakképzési törvény a november 28-ai Magyar Közlönyben. A jogszabály értelmében a szakoktatók jövő júliustól a munka törvénykönyve hatálya alá tartoznak majd, a szakszervezetek tiltakozása ellenére – írja az eduline.hu.

Kihirdették a Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által benyújtott szakképzési törvényt

Magyar Közlöny november 28-i, 191. számában, így az már biztosan életbe lép.

Ahogy megírtuk, a törvény alapján a következő tanévtől átalakul a szakképzés rendszere: változik az iskolák megnevezése és a képzés hossza is.

A szakoktatók a közalkalmazotti törvény helyett jövő júliustól a munka törvénykönyvve hatálya alá fognak tartozni, az indoklás szerint azért, hogy emelkedhessen a bérük. A szakszervezetek szerint viszont erre nem lenne szükség a fizetések növeléséhez, a tanárok pedig elvesztik az eddigi biztonsági garanciákat

. A kérdésről itt olvashattok részletesen.

A diákok tanulószerződés helyett szakképzési munkaszerződéssel végzik majd a gyakorlatot a duális képzőhelyeken, vagyis cégeknél, akár már 15 éves kortól.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) ezzel kapcsolatban korábban az Eduline-nak azt mondta: a tanulószerződés eddig védte a diákokat, munkaviszonyban viszont könnyebben sérülhetnek a jogaik. Az első két évben ugyanakkor minden tanuló ösztöndíjat kap, és egyszeri pályakezdési juttatásra is jogosultak lehetnek.

A "dobbantóprogram" az általános iskolát el nem végző, magatartási és tanulási zavarokkal küzdő, az iskolai rendszerű oktatásban lemaradó tanuló, illetve képzésben részt vevő diák felzárkóztatását szolgálja, a későbbiekben pedig egy részszakma megszerzését biztosítja. Ugyanakkor a jogszabály szerint szülő kötelessége lesz gyermekét 18 éves koráig vagy egy részszakma megszerzésig taníttatni.

A törvény legtöbb paragrafusa 2020. január 1-jétől hatályos, a változásokat a 2020/2021-es tanévtől felmenő rendszerben vezetik be. Többek között a szakképzés közoktatásból való kiszakítása és a szakoktatók státuszának változása miatt is tiltakoznak a következő napokban a tanárok és a diákok.

Forrás: eduline.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!