A szakképzésben dolgozó szegedi tanárok indítottak petíciót a szakoktatók közalkalmazotti státuszának megszüntetése miatt. A kedden elfogadott szakképzési törvény végrehajtásának felfüggesztését, béremelést és annak törvényi garanciáját követelik – írja az eduline.hu.

Petíciót indítottak a szakoktatók státuszának változása ellen a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Szegedi Szakképzési Centrumban működő csoportjainak képviselői.

Ahogy beszámoltunk róla, kedden megszavazta az Országgyűlés a szakképzési törvényt, amely értelmében a szakmai tárgyakat oktatók elvesztik közalkalmazotti státuszukat és a munka törvénykönyve hatálya alá fognak tartozni. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium indoklása szerint erre szükség van a bérek emelkedéséhez, a szakszervezetek viszont ezt nem tartják igaznak, és úgy gondolják, a szakoktatók kiszolgáltatottá fognak állni. Itt olvashatjátok összefoglalónkat.

Az október 29-én a parlament elé terjesztett szakképzési törvény az utolsó csepp volt a pohárban. Elegünk van a gyerekek, a tanítványaink iránt érzett lojalitásunk állandó kihasználásából, a túlterheltségből, az ingyen túlórából és az oktatási intézményeket ellepő felesleges adminisztrációból! Elegünk van a társadalom: a szülők, a tanítványaink, az oktatásban dolgozók tájékoztatása és megkérdezése nélkül bevezetett újabb és újabb reformokból, átalakításokból! Nem mondunk le a megszerzett jogainkról, nem mondunk le a közalkalmazotti jogviszonyunkról!

- írják a Palkovics László innovációs miniszternek címzett petícióban.

A petíció szerint a változás eredménye az lesz, hogy a tanároknak könnyen felmondhatnak vagy áthelyezhetik őket, a végkielégítés jóval kevesebb, a felmentési idő rövidebb lesz. A jubileumi jutalom csak esetlegesen adható lesz, a pedagógusok nem kapnak utazási kedvezményt, a szabadság legalább hat nappal rövidebb lesz, a túlóra kifizetése pedig "álom lesz csupán a rabszolgatörvény és az éves órakeret hatálya alatt". Emellett megszűnik a bértábla, a háromévenkénti soros előrelépés, a béremelés pedig egyéni alkuktól függ majd.

Az oktatók követelik a szakképzés újabb átalakításának azonnali felfüggesztését és elhalasztását; méltányos bért a korábban ígért és rendeletben rögzítettek szerint, a minimálbérhez igazítva, mindenek előtt a legkevesebbet kereső nem pedagógus kollégák számára.

A kormány ígéretei hitelüket vesztették, ne a médián keresztül üzengessen, hanem haladéktalanul kezdjen bértárgyalásokat a szakszervezetekkel, majd a tervezett béremelésre adjon törvényi garanciát!

- olvasható a petícióban, amelyet kilenc szegedi tanár írt alá.

A PDSZ hamarosan támogató aláírásgyűjtésbe kezd. Szűcs Tamás, a szakszervezet elnöke korábban azt mondta: az új törvény miatt alig lesz olyan tanár, aki a szakképzést választaná.

Forrás: eduline.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!