November végére utcai tüntetést, januárra sztrájkot szervez a Pedagógusok Szakszervezete. Terveik szerint csak bentlakásos intézményekben nyújtanának elégséges szolgáltatást, az iskolákban nem lenne gyerekfelügyelet. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete mindkét tervezett megmozdulást támogatja. Ők is úgy értelmezik a jogszabályt, hogy nem kell feltétlenül ügyeletet tartaniuk. Szerintük azonban a még elégséges szolgáltatásokról szóló tárgyalásokon kikényszeríthetik, hogy vállalják a gyerekek felügyeletét a sztrájk alatt.

 Zárva van a legtöbb iskola az őszi szünet miatt. Sok pedagógus azonban ilyenkor pótolja az elmaradásait.

Tóth Viktor angol szakos tanár egy gimnáziumban. Dolgozatjavítás vár rá a pihenés mellett. Szerinte nincs arányban a pedagógusok pénzbeli elismerése az igénybevétellel.

Az az összeg, amit kaptunk 3-4-5 évvel ezelőtt lépésről-lépésre, az szinte-szinte eltűnik, tehát azt nem lehet béremelésnek nevezni

- árulta el az angol szakos tanár.
Tóth Viktor már sztrájkolt korábban. Most is megtenné, kollégáihoz hasonlóan.

Semmi nem változott, úgyhogy az igény szerintem megvan arra, hogy ha valamilyen nyomást kell gyakorolni, akkor szerintem a tantestület nagy része ebben részt fog venni

- magyarázta.

A Pedagógusok Szakszervezete november 22-e után tüntetne. Addig adtak haladékot a kormánynak, hogy teljesítsék követeléseiket. A munkát pedig januárban szüntetnék be.

Úgy szeretnénk ezt a sztrájkot megszervezni, hogy csak és kizárólag a bentlakásos intézményekben biztosítsunk elégséges szolgáltatást, az összes többi intézményben nincs gyerekfelügyelet

- nyilatkozta Szabó Zsuzsanna, a PSz elnöke.

A PDSZ örülne egy olyan munkaügyi jogvitának, amely tisztázná a sztrájk alatti ügyelet kérdését, de nem bízik annak jogszerű megvalósíthatóságában. Szűcs Tamás azt mondta: mindkét tervezett megmozdulást támogatják.

Minden rendelkezésünkre álló erővel segíteni fogjuk ezt a tüntetést, és adott esetben, én úgy tudom, ők januárra sztrájkot is kilátásba helyeznek, azt is a saját eszközeinkkel és erőnkkel támogatni fogjuk

- közölte.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megkeresésünkre arra emlékeztetett, hogy a közszférában a pedagógusok számára indult először több éves, átlagosan 50%-os béremelési program, amelynek keretében idén is 17 ezer pedagógus illetménye nő. A tárca jelezte: többet fordít a bérekre, és dolgozik az iskolaigazgatók nagyobb anyagi megbecsülésén is.

Forrás: atv.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ