Meg lehet tartani a szociális ágazatban tervezett sztrájkot a szakszervezetek által javasolt még elégséges szolgáltatások betartásával – mondta ki a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság pénteken született végzése.

A bíró elfogadta azt az érvelést is a benyújtott dokumentumok alapján, hogy a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) és a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) mindenben jogszerűen járt el attól kezdve, hogy idén januárban sztrájkköveteléseket fogalmazott meg a szociális területen dolgozók nagyobb megbecsülése érdekében.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) ígéretekkel elérte, hogy a szakma képviselői ne sztrájkoljanak együtt a közszolgálat más területein dolgozókkal március 14-én, ám sem a kollektív szerződés megkötésének jogi alapjait nem teremtette meg az ígért határidőre, sem egy kiszámítható, jelentős emelést tartalmazó bértáblát nem tett le az asztalra. A bíróságon most azt próbálta elérni a humántárca, hogy nyilvánítsák jogellenesnek a még meg sem tartott munkabeszüntetést, vagy az egész beadványt utasítsák el. Az ügyben eljáró bíró azonban ezeket az érveket elutasította. 

A döntés ellen öt napon belül fellebbezhet az állam, vélhetően meg is teszi, de ha a másodfokon eljáró bíróság helybenhagyja a mostani döntést, a szociális ágazatban november 13-án meg lehet tartani az országos sztrájkot.

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ