Erről, bár nem lenne kötelező, levélben is tájékoztatták a cég menedzsmentjét – írja a Népszava

 Ismét megpróbálnak bejutni csütörtökön az esztergomi Suzuki-gyárba a Vasas Szakszervezeti Szövetség vezetői. Erről, bár nem lenne kötelező, levélben is tájékoztatták a cég menedzsmentjét. Meg szeretnénk látogatni tagjainkat a gyár területén, erre létező és működő szakszervezetként jogunk van

– fogalmazott érdeklődésünkre László Zoltán, a Vasas alelnöke. A Suzuki esztergomi vezetői ezt nem így látják: a Vasas helyi tagszervezetének februári megalakulása óta vitatják annak létezését is, vezetőiket nem engedik be a gyárba.

A megalakulás másnapján ráadásul – munkája minőségére hivatkozva – elbocsátották állásából a cégnél 14 éve dolgozó, szakszervezeti titkárnak választott Szakács Gábort.

A helyi szakszervezetnek azóta mintegy 300 tagja van, s néhányuknak maga a Suzuki vonja és továbbítja a tagdíját, azt állítva: a levonás még nem bizonyító erejű a tagság meglétére.

A Vasas az elmúlt hónapokban több tiltakozó akciót, útlezárást is szervezett, hogy felhívja a figyelmet a munkavállalói jogok csorbulására. Legutóbb pedig „Jogod van a szakszervezethez” feliratú pólókban jelentek meg MSZP-s aktivisták az egyik gyárlátogatáson. A Suzuki ezt követően állásfoglalást adott ki, amelyben visszautasították a „politikai indíttatású érdeklődést”, és kontraproduktívnak nevezték „a gazdasági élet szereplőinek folyamatos, indokolatlan zaklatását”. Közölték: a Magyar Suzuki Zrt. betartja a hatályos magyar jogszabályokat.

Arról nem írtak: ez esetben miért lehetetlenítik el a szakszervezet működését. Eközben a Tatabányai Munkaügyi Bíróságon az elbocsátott Szakács Gábor munkaügyi perben igyekszik elérni, hogy visszavegyék állásába. Elképzelhető, hogy hamarosan – a szakszervezeti jogok korlátozása miatt – újabb munkaügyi pert indít a Vasas a Suzuki ellen.

Ha nem engednek be minket csütörtökön sem a gyárba, egyenesen a bíróságra megyünk

– közölte László Zoltán. A Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatóját, Yoshinobu Abet egyébként múlt héten a mintegy 7 millió taggal rendelkező IndustriAll Europe, és az 50 millió tagot számláló IndustriAll Global főtitkárai is felszólították, hogy tegye lehetővé a Vasas tisztségviselőinek bejutását a gyárba. Hogy ennek eleget tesz-e az esztergomi vezetőség, nem tudni, a Vasas eddig nem kapott választ. Lapunkkal azt közölte a cég: a napokban küldik el a szakszervezetnek a hivatalos válaszukat, előzetesen annak tartalmáról nem osztanak meg információt.

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ