Tüntetésekre, és sztrájkra készülnek a pedagógusok, ha a kormány november 22-ig nem teljesíti a követeléseiket. A Pedagógusok Szakszervezete ötpontos követelést írt, amelyben hangsúlyozták, hogy mindenképpen béremelést akarnak. Ezt szeretné elérni a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete is, ők október 10-én sztrájkolnak majd – olvasható az ATV oldalán.

 Gyógypedagógus 150 ezer 6 forint 3 év gyakorlat, és 4 év egyetem után, egy másik pedagógus 143 ezer 931 forintot keres. Ezek a fotók még nyáron kerültek fel a közösségi oldalakra, amikor a Pedagógusok Szakszervezete Országos Ifjúsági Tagozata fotókampányt indított. A helyzet azóta sem változott, mára viszont a Pedagógusok Szakszervezetének lett elege.

Készítettek egy gyorsjelentést, amiből kiderül, hogy az elmúlt tanévben sok pedagógus több, mint 60 órát dolgozott egy héten, miközben a heti törvényes munkaidő 40 óra, a többletmunkáért a válaszadók csupán 6%-a kapott pénzt, 16%- uk pedig magántanítványokkal foglalkozik, így egészíti ki a fizetését.
A PSZ elnöke elmondta, ha a kormány közoktatás napjáig, vagyis november 22. - ig nem teljesíti a pedagógusok követeléseit, akkor ősszel tüntetést szerveznek, 2020 januárjában pedig országos sztrájkot.

Elég volt, elfogyott a türelmünk egy évig tárgyaltunk követeltünk béremelést, nem csak a pedagógusoknak, hanem az oktatásban dolgozó valamennyi szereplőnek, követeltünk óraszám csökkentést, követeltük a pályakezdők támogatását, hogy különüljön el, és fizessék ki az eseti helyettest és a többletmunka közötti követeléseket

– nyilatkozta Szabó Zsuzsanna a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Sztrájkra készül a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete is. Ők október 10-én szüneteltetik a munkát. A legnagyobb probléma itt is a bérekkel van.

„Rendkívül alacsony keresetekről beszélünk, a politika ezt nem nagyon érti, mert akikkel mi is tárgyalunk azoknak ettől 12x nagyobb a nettó keresete, tehát nyilvánvalóan nem tudja átérezni azt a problémát, hogy ebből a keresetből milyen nehéz megélni” – mondta el a Startban Boros Péterné a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezetének az elnöke.

Kerestük a sztrájkkal kapcsolatban a Miniszterelnökséget, de adásunkig még nem válaszoltak, az EMMI viszont azt írta: Az elmúlt években átlagosan 50%-al emelték a pedagógusok fizetését, a túlóra után járó juttatások szabályozottak, ahogy szerintük, a 68 órás munkahét nem alátámasztott. Már dolgoznak az iskolaigazgatói bérek emelésén, az egyeztetés a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal ülésén pedig október közepén folytatódik.

Forrás: ATV