Ismét a munkabeszüntetés eszközéhez nyúlhatnak a dolgozók, ezúttal a tiszavasvári Alkaloidában. Eközben a Suzukitól kirúgott szakszervezeti vezető bíróságon keresi igazát – írja a Népszava.

 Továbbra sincs kilátás az esztergomi Suzuki gyárból februárban elbocsátott szakszervezeti vezető és a cég közötti megállapodásra

– derült ki a Tatabányai Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon zajló munkaügyi per csütörtöki, harmadik fordulójában.

Szakács Gábort azután bocsátották el állásából, hogy előző délután a parkolóban társaival megalapította a Vasas Szakszervezeti Szövetség helyi tagszervezetét, amelynek titkárává választották. A férfi több mint 14 éve dolgozott a gyárban, ezalatt szalag melletti munkásból részlegvezetővé léptették elő. Nem volt rá panasz, februárban mégis munkájának minőségét kifogásolva bocsátották el. Az eset óta a Vasas és a cég menedzsmentje vitában áll egymással.

A Suzuki ugyanis nem fogadja el a helyi szakszervezet létezését, holott annak már mintegy 300 tagja van, néhányuktól a tagdíjat is maga a cég vonja és továbbítja a Vasas felé.

Ennek ellenére nem engedik be az érdekvédőket a gyárba, és tárgyalni is csak postai levelezés formájában hajlandóak.

Szakács Gábor azt szeretné elérni, hogy a Suzuki vegye vissza állásába, ismerje el és adjon teret a szakszervezet működésének. Annyira biztos igazában, hogy más munkahelyet eddig nem is keresett: a Suzukinál szeretne dolgozni és ott képviselni a dolgozók érdekeit – közölte érdeklődésünkre a tárgyalást követően László Zoltán, a Vasas alelnöke.Azt is elmondta: felvették a kapcsolatot a Suzuki japán anyavállalatánál működő szakszervezettel, amely tárgyalt érdekükben az ottani HR-vezetéssel. Visszajelzéseik alapján a japán vezetőség is azt szeretné, ha az esztergomi menedzsment leülne tárgyalni az érdekvédőkkel.

A Vasas ezért újfent találkozót kezdeményezett a magyar vezetőséggel, az Európai Szakszervezeti Szövetséget pedig felkérték a moderálásra.   

A csütörtöki tárgyalás jelentős érdeklődés mellett zajlott le: jelen volt többek között Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, és több MSZP-s politikus - Korózs Lajos, Török Zsolt, Gurmai Zita és Komjáthi Imre - is. A per következő tárgyalását október 8-ra tűzte ki a munkaügyi bíróság, ezen várhatóan már tanukat is meghallgatnak majd.   

A sztrájktól sem riadnak vissza a tiszavasvári Alkaloidában

Az év eleje óta hiába várnak a bérmegállapodásra a dolgozók a tiszavasvári Alkaloida gyárban. Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) elnöke csütörtökön bejelentette: a sztrájktól sem riadnak vissza, ha nem ül le velük tárgyalni a vezetőség. A vegyészeti cégnél ugyanis még mindig nincs bérmegállapodás, pedig a helyi tagszervezet már év elején kezdeményezte azt. A szakszervezet legalább 15 százalékos alapbéremelést és további juttatásokat követel, mivel az 500 fős cég dolgozóinak bére az ágazati és már a régiós bérekhez képest is 40 százalékos elmaradásban van.

Székely Tamás elmondása szerint a gyárban az átlag alapbér 195 ezer forint, márpedig az tarthatatlan, hogy egy gyógyszeripari technikus fizetése a garantált bérminimum szintjén legyen.

Jövőre a garantált bérminimum 210 600 forintra nő, ezt pedig a középfokú végzettséget igénylő munkakörökben kötelező lesz megadni, így a bérek még inkább összecsúsznak majd – vázolta a helyzet tarthatatlanságát a szakszervezeti vezető. Eddig a cég vezetése különféle indokokkal elutasította el az érdemi megállapodást, amit egyébként a korábbi években május-június táján kötöttek meg – fogalmazott Székely Tamás. Leszögezte: ha nem lesz záros határidőn belül érdemi, a dolgozóknak is elfogadható megállapodás, akkor biztos a szakszervezeti munkabeszüntetési akcióban. Kerestük az Alkaloida vezetőségét is: szerettük volna megkérdezni, mi az akadálya a bérmegállapodásnak. Lapzártánkig azonban nem kaptunk választ az illetékesektől.

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!