Ugyanannyi üres háziorvosi és fogorvosi praxis van szeptemberben, mint amennyi júliusban volt – derült ki az Állami Egészségügyi Központ adataiból. Az üres fogorvosi praxisok száma héttel csökkent, az üres háziorvosi praxisoké viszont éppen héttel nőtt. Így az alapellátásban 635 praxisban nincs orvos, a körzetekben helyettesítéssel oldják meg a betegellátást.

 A legrosszabb helyzetben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élők vannak, ahol ötvenegy háziorvosi és tíz fogorvosi körzetben nincs orvos.

Az üres fogorvosi praxisok szempontjából pedig Budapest áll az élen, ahol 37 üres praxist mutat a rendszer. Tartósan betöltetlenné szeptemberben két praxis vált a fővárosban – ahol már hat hónapja nincs ellátás –, az egyik a II. kerületben, a másik pedig Zuglóban van. Az elmúlt két hétben az alapellátó fogorvosok csak a legsürgősebb eseteket látták el, hogy felhívják a döntéshozók figyelmét a fogorvosok finanszírozásának újragondolására.

Nem félresöpörhető az alapellátó fogorvosok két hétig tartó kollektív szabadsága

– mondta a Világgazdaságnak Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának Zala megyei elnöke. Hozzátette: a tíz munkanapon át tartó munkabeszüntetésben, amelyben az alapellátásban dolgozó fogorvosok fele – 1100 fogorvos – vett részt, sok rendszerhibára derült fény. Például

fontos lenne a költségvetésben az alapellátást és a szakellátást szétválasztani, és szükség lenne többletforrásokra is. De látható az is, hogy az alapellátó fogorvosoknak problémát okoz a gyermekvállalás idejére a helyettesítő orvos megtalálása, mert egy külsős fogorvos többe kerül, mint amennyivel a társadalombiztosító finanszírozza az alapellátókat.

Az orvoshiányt háziorvosi praxisjog vásárlásával próbálja mérsékelni a kormány, az idén 1,25 milliárd forint forrás jut erre – válaszolta képviselői kérdésre Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Közölte, hogy 2014 óta a letelepedési pályázaton nyertes és szerződést kötött háziorvosok száma 177, a fogorvosoké pedig 70. A kifizetett támogatási összeg a háziorvosok esetében 2,8, a fogorvosoknál pedig 1,66 milliárd forint volt.

Forrás: Világgazdaság

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!