Egymásra mutogat az esztergomi Suzuki és a néhány hónapja alakult helyi vasasszakszervezet: a képviselet úgy látja, jogszerűen alakultak meg néhány hónapja, ám szerintük az autógyár jogszerűtlenül korlátozza működésüket. Ezzel szemben a Suzuki azt közölte, egy dokumentumra várnak a szakszervezettől. A vita már nemzetközi szintre emelkedett – írja a Magyar Nemzet.

Hónapok óta nem csitulnak a kedélyek az esztergomi Suzuki-gyárban, ahol helyi szakszervezetet alakított a Vasas Szakszervezeti Szövetség, ám az autóóriás azóta sem hajlandó érdemi párbeszédre a képviselettel.

László Zoltán, a Vasas alelnöke megkeresésünkre felidézte: már a helyi képviselet megalakulásának pillanatától elzárkózott a Suzuki a párbeszédtől, a szakszervezet tisztségviselőit pedig – annak jogszerű alakulása, működése ellenére – nem engedik be a gyárba. Már az alakulást követően elbocsátották az újonnan választott tisztségviselőt, az indoklásban a munkáját kifogásolták, holott korábban többször elismerésben részesítették munkavégzéséért. Az érintett dolgozó a munkaügyi bírósághoz fordult, sorsáról leghamarabb ősszel születhet ítélet.

A Vasas alelnöke elmondta: a szakszervezet megalakulásával kapcsolatos dokumentumokat eljuttatták a vállalatvezetéshez, mindenben a jogszabályok és a munka törvénykönyve szerint jártak el. Ennek ellenére szavai szerint a Suzuki továbbra sem hajlandó elismerni a két-háromszáz tagot tömörítő helyi szervezetet.

László Zoltán felidézte: a napokban félpályás útlezárással tiltakoztak, de korábban is szerveztek már helyi akciókat. Mint mondta, ezekre a megmozdulásokra azért volt szükség, mert a gyár továbbra is elzárkózik a párbeszédtől, miközben már az európai ipari szakszervezeteket tömörítő szövetség is felfigyelt a kialakult helyzetre.

Az autóóriás most a szakszervezeti tagok névjegyzékét követeli, holott az európai adatvédelmi szabályozás, a GDPR, valamint az alaptörvény sem teszi lehetővé ezeknek az adatoknak a kiadását, ráadásul a szakszervezet működéséhez ez a dokumentum nem szükséges. László Zoltán hozzátette: amennyiben a Suzuki továbbra is mindent elkövet, hogy a szakszervezet ne kezdhesse meg munkáját, jogi útra terelik a vitát, illetve további megmozdulásokat is szerveznek, emellett a nemzetközi szövetségekkel is egyeztetnek.

A Suzuki közleményében úgy reagált, a szakszervezettől továbbra is az kérésük, hogy hangulatkeltés helyett inkább teljesítsék az együttműködés rájuk eső részét, amely a nekik könnyen elérhető dokumentumok beadásával kezdődik. Kiemelték: tisztelik munkatársaikat, ennek megfelelően a vállalat az elmúlt években számos olyan intézkedést hozott, amelyet a dolgozókkal és az üzemi tanáccsal folytatott párbeszéd eredményezett. A vállalat 2018-ban és 2019-ben együttesen 30 és fél százalékos bérfejlesztést hajtott végre a fizikai dolgozók körében. Hozzátették: a munkavállalók 71 százaléka már több mint tíz éve dolgozik a vállalatnál.

Forrás: Magyar Nemzet

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!