Ahogy azt mi is megírtuk tegnap: az utolsó pillanatban fújta le a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) holnapra tervezett sztrájkját. A Mérce cikke.

Ennek oka, hogy a bíróság az előírt határidőt jóval lecsúszva még mindig nem tájékoztatta őket arról, hogy mi lenne az az elégséges szolgáltatás, amely mellett megtartatnák a munkabeszüntetést.

A PDSZ már az év elején jelezte, hogy amennyiben sztrájkköveteléseiket nem teljesítik, akkor élni fognak a nyomásgyakorlás eszközével. Azt azonban nem gondolták, hogy a tankerületek a törvénnyel is szembemenve akadályozzák majd a sztrájk megtartását – márpedig pont ez történt, amikor nem voltak hajlandóak tárgyalni az elégséges szolgáltatásról.

A PDSZ ezután fordult bírósághoz, csakhogy onnan sem kaptak időben választ, ezért fújták le a holnapi sztrájkot, tényleg az utolsó pillanatban.

Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke mai sajtótájékoztatóján jelezte: megértik, ha a kollégák dühösek az elmaradt sztrájk miatt, azonban minden erejükkel azon vannak, hogy megtarthassák azt. Ehhez azonban először a jogi utat kell végigjárniuk: ha a bíróság első fokon nem kedvező döntést hoz, folytatják az ügyet, akár másodfokon, a Kúrián, ha kell, alkotmányjogi panaszt is benyújtanak, és a nemzetközi bírósághoz fordulnak, hogy érvényesítsék a jogaikat.

Szűcs Tamás,
Szűcs Tamás

Azért sajnáljuk a történteket, mert a PDSZ szeretett volna igazi nyomatékot adni a követeléseinek

– nyilatkozta Szűcs. A PDSZ elnöke szerint a jelenlegi bérek alkalmatlanok arra, hogy fiatalokat csábítsanak a pályára, miközben a pedagógusok fele 50 év feletti.

Tényleg nagy válságban van az ágazat

– jegyezte meg.

Azt is jelezte, hogy bár országszerte többezer olyan kolléga van, aki hajlandó lenne tenni az ügyért és beleállni a sztrájkba, de most muszáj türelmesnek lenni, mertcsak jogszerű keretek közt lehet felelősségteljesen beleállni a sztrájkba.

Szűcs elmondta, hogy bár több ízben, többen is felvetették a vadsztrájk ötletét, a PDSZ számára ez a megoldás

vállalhatatlan, mert olyan támadási felületet adna, ami a szervezetet véglegesen ellehetetlenítené.

De az elnök azt is jelezte, hogy a mostani megtorpanás csupán egy állomás, de nem a végállomás, tovább küzdenek az igazukért.

Arról, hogy amennyiben sikerül megállapodni az elégséges szolgáltatásról a tankerületekkel, mikorra tűzhető ki leghamarabb egy új sztrájkidőpont, Szűcs nem tudott nyilatkozni, hiszen még az elsőfokú ítélet sincs a kezükben.

Így még akár az is elképzelhető, hogy legkorábban már csak a következő tanévben lehet megtartani a sztrájkot.

Nem ez az első alkalom, hogy a PDSZ pórul jár: március 14-án szolidaritási sztrájkot tartottak volna, csatlakozva a közszolgálati dolgozókhoz – ám akkor az utolsó utáni pillanatban, a sztrájk napjának reggelén sikerült a tankerületeknek blokkolniuk a munkabeszüntetést.

Forrás: Mérce