2019 februárjában bocsátotta el az esztergomi Suzuki gyár a Vasas Szakszervezet titkárát még a helyi alapszervezet hivatalos megalakulása előtt. Az ügy nagy port kavart, mivel a tisztségviselőt azonnali hatállyal, még az alapszervezet megalakulását bejelentő hivatalos közlemény előtt menesztette a menedzsment az érdekvédelmi aktivizmusa miatt. Az igazgatóság viselkedése ezért jogilag meglehetősen aggályos, ám a jelenlegi szélsőjobboldali kormányzat ámokfutása alatt jogosan gondolhatják azt a nagyvállalatok, hogy kapzsiságuk minden emberi és erkölcsi normát felülírhat. A dolgozói érdekvédelem azonban alapvető emberi jog, a szakszervezet üldözése még a jelenlegi rendszer alatt is illegális. Ezért levélírókampányt indítottunk, hogy meggyőzzük a cég vezetését, hogy etikátlan magatártásuk visszaüt majd. Az elbocsátott szakszervezetis a mi jogainkért, a mi megélhetésünkért állt ki, ezért álljunk ki mellette mi is! – olvasható Bujdosó Gyula írása a muon.hu-n.

Mellékeltünk egy angol nyelvű mintalevelet, melyet a Suzuki vezérigazgatójának érdemes elküldeni, melyben utalni fogunk arra, hogy az irracionális és erkölcstelen magatartásuk következményeit az eladásaikban is érezni fogják.

Amennyiben nem érünk el eredményt, nemzetközi fórumokhoz fogunk fordulni, a japán szakszervezeti konföderációkkal is felvesszük a kapcsolatot.

Dear Yoshinobu Aba,

It is important to have a CEO who is committed to the success of business and serving the local community with high quality products.

But it is also of pivotal importance to respect workers’ rights who with their hard work build up your corporation and make your success possible. If you try to repress the workers’ grassroots labor activism in favor of works councils, you violate not only human norms but local laws in Hungary.

In connection with your unethical business practice we ask you to stop suppressing labor activism and consider that your present day employees may also become your future customers who will not want business relations with you. Your potential new customers might also reconsider their willingness to do any business with you, which will impact your market share and profitability. We who send you this letter of protest will not buy any of your products until you respect the workers’ right to organize.
Yours sincerely,
<név>

A levelet a Magyar Suzuki Zrt részére kell küldeni Yoshinobu Aba vezérigazgató részére a 2500 Esztergom, Schweidel József u. 52. címre.

suzuki,

Forrás: muon.hu