Az előzetesen bejelentett időponton, május 29-én mégsem lesz tanársztrájk – jelentette be a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, Szűcs Tamás.

„A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete értesíti a sztrájkra készülőket és a közvéleményt, hogy a jogszerű sztrájk lehetőségének feltételei a PDSZ-nek fel nem róható okok miatt ez idáig nem jöttek létre, ezért a 2019. május 29-re meghirdetett sztrájkfelhívást visszavonja, és arra kéri a helyi sztrájkbizottságokat, hogy függesszék fel a munkabeszüntetés megszervezését. A PDSZ eltökélt abban, hogy minden jogi eszközzel küzdjön azért, hogy Magyarországon a közszférában is szabadon lehessen sztrájkolni, s a továbbiakban ennek a küzdelemnek a függvényében fogja meghatározni a sztrájkkal kapcsolatos lépéseit”

– írta a szakszervezeti vezető a ma kiadott közleményében.

Szűcs Tamás korábban a 24.hu-nak azt nyilatkozta, alkotmánysértőnek tartja, hogy a tankerületek bár tárgyalni sem hajlandók a törvény által előírt elégséges szolgáltatásról.

Nem ez az első alkalom, hogy így jár a PDSZ: a közszolgálati dolgozók május 14-i sztrájkja alkalmából a szakszervezet szeretett volna szolidaritási sztrájkot tartani, ám a tankerületek nem igazán voltak hajlandók tárgyalni, majd végül el is utasították az elégséges szolgáltatásokról szóló megállapodás aláírását.

pdsz,

Forrás: Mérce

 

 

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ