Továbbra sem tud törvényes sztrájkot hirdetni a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete május 29-re, ugyanis az elégséges szolgáltatásokról nem tud megállapodni az iskolák üzemeltetőivel, vagyis az állammal - derült ki a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) csütörtöki közleményéből.

 Bár már bírósághoz fordult a PDSZ, hogy az döntsön a sztrájk elindításához szükséges elégséges szolgáltatással kapcsolatban, onnan törvényes határidőn belül sem kaptak választ.

A kollégák nagyon türelmetlenek és többször szó esik a vadsztrájkról, de a PDSZ törvénytelenséget nem vállalhat fel, ezért a jogi utat szeretnénk végigjárni

– mondta Szűcs Tamás, a szakszervezet elnöke a 168 Óra kérdésére. A PDSZ ezért a munkaügyi bíróság első és másodfokú döntése után várhatóan a Kúriához fordul, valamint alkotmányjogi panasszal fog élni az Alkotmánybíróság felé.

Amennyiben minden hazai jogi lehetőséget kimerítettek és nem lesz lehetőségük sztrájkolni, akkor a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fognak fordulni - tette hozzá Szűcs Tamás.

A legtöbb szakszervezeti vezető szerint a magyar sztrájktörvény a közalkalmazottak számára a gyakorlatban lehetetlenné teszi a sztrájk lehetőségét, ugyanis

hiába szeretne egy szakszervezet sztrájkolni, az addig nem lesz törvényes, amíg a minimális szolgáltatásról nincs megállapodás. A törvénytelen sztrájknak pedig komoly következményei lehetnek a munkavállalókra és a szakszervezetekre nézve is.

A trükk egyszerű: az állami szereplő többnyire olyan mértékű elégséges szolgáltatást követel, ami a sztrájk értelmét, a lényegét veszi el, ugyanis az alkalmazottak nagy számát kötelezné munkára a sztrájk idejére is. A munkavállalók tehát nem tudnak olyan alapvető jogukkal élni, mint a munkabeszüntetés, így nyomás alá sem tudják helyezni az államot, hogy érdemben tárgyaljanak a követeléseikről.

Forrás: 168 óra