Május 29-re hirdetettek meg pedagógussztrájkot, azonban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) továbbra is a bírósági végzésre vár az ügyben – írja az eduline.hu.

 A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) május 29-re pedagógussztrájkot hirdetett meg. Szűcs Tamás a PDSZ elnöke az ATV-ben adott interjújában korábban, azt mondta, valamennyi tankerületnek megállapodás tervezetet küldtek, ám szinte mindenhonnan azt a választ kapták, hogy a tankerületek szerint a tanársztrájk „nem időszerű”, ezért a megállapodásokat nem írták alá.

Miután a sztrájk megállapodást nem fogadták el, bírósághoz fordultak az ügyben

- emelte ki a PDSZ elnöke. A bíróságnak öt napon belül dönteni kell az ügyben, azonban a szakszervezet tegnapi tájékoztatása szerint továbbra sem érkezett meg a bírósági végzés a sztrájk-ügyben.

Azonban vannak, akik csatlakoztak

A veresegyházi Fabriczius József Általános Iskola a 138 fős tantestületből 116-an biztos, hogy csatlakoznának a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által május 29-re meghirdetett ágazati sztrájkhoz 

- írják levelükben.

Az oktatók levelükben kiemelik, nem azért akarnak sztrájkolni, mert a pedagógusok „folyton elégedetlenek”. Hanem azért, mert a terhek folyamatosan nőnek, a munkabérek pedig nem arányosak a munkával.

Nagyon sok olyan probléma szakad a nyakukba, amit nem tudnak jól megoldani, mert nem tartozik a hatáskörükbe. Hatalmas az elvárás feléjük, pedig csak emberből vannak, de a túlterheltségért, az emberfeletti igyekezetért sem jó szót, sem magasabb bérezést nem kapnak, ahogy ez az ország többi iskolájában is így van. Megszűnt a túlórapénz, mindenki annyit helyettesít, amennyit csak bír, és már az őszi szünetre elfáradnak a pedagógusok. Rengeteg túlmunkát jelent az adminisztráció, mindennapos küzdelem a hiányzó kollégák pótlása, maradtak betöltetlen álláshelyek, ugyanis pedagógushiány van

– írják.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete tegnapi közleményében a levélre reagálva azt írja, örülnek a veresegyházi Fabriczius József Általános Iskola döntésének. A szakszervezet megköszönte a kiállásukat a május 29-re meghirdetett sztrájkja mellett, hozzátették: remélik, hogy az elszántságuk más intézmények számára is példa lesz.

Mik a követeléseik?

A május 29-re hirdetett pedagógussztrájkot követeléseit a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete négy pontban fogalmazta meg.

Elsősorban szeretnék elérni a közalkalmazotti illetménytábla rendezését, emelését. Szeretnék a korábbi közoktatási törvényben foglaltak szerint (jellemzően 22 tanóra) visszaállítani a pedagógusok kötelező óraszámát, illetve neveléssel-oktatással lekötött munkaidejét, és szeretnék, ha az ezen felül elvégzett munka minden esetben túlmunkaként számolnák el.

Továbbá szeretnék, hogy a pedagógus-életpályamodell egyes fizetési osztályainak egyes kategóriájához tartozó besorolási illetmények, illetve alapbérek minden esetben az aktuális minimálbérből legyenek kiszámolva. Illetve követelik a sztrájktörvény módosítását annak érdekében, hogy kiszámítható, törvényes keretek között sztrájkolhassanak.

Forrás: edulien.hu