Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közben elismerte: a pedagógusok 30 százalékos béremeléséről szóló hír kacsa volt – írja a Népszava.

 Nem tartják időszerűnek a május 29-ére meghirdetett pedagógussztrájkot a tankerületek, ezért nem hajlandóak megállapodni az akciót meghirdető Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével (PDSZ) az elégséges szolgáltatásokról – derült ki a PDSZ sajtótájékoztatóján, ahol Szűcs Tamás, a szakszervezet országos választmányának elnöke számolt be a legújabb fejleményekről.

A tankerületek szerint azért nincs itt az ideje egy sztrájknak, mert a PDSZ és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) között egyeztetések zajlanak. 

Ilyen nincs, és mégis van

– fogalmazott Szűcs Tamás.

Szerinte ez nemcsak a sztrájktörvényt sérti – ami alapján az egyeztetés a sztrájk egyik előfeltétele –, hanem alkotmányjogilag is aggályos.

A PDSZ mind a 60 tankerületnek és mind a 43 szakképzési centrumnak megküldte a sztrájk idején biztosított elégséges szolgáltatásokról (gyermekfelügyelet, személy- és vagyonvédelem) szóló megállapodástervezetet, melynek szövegezése szinte teljes egészében megegyezik a márciusi szolidaritási sztrájk esetében Pécsen kötött megállapodással – amiről Szűcs szerint az állami iskolafenntartó, a Klebelsberg Központ elnöke is azt nyilatkozta egy egyeztetésen, hogy teljes mértékben jogszerű. A PDSZ a mai napon bírósághoz fordult; öt napon belül, nem peres eljárásban kell dönteniük a sztrájk körülményeiről.

Szűcs Tamás szerint előfordulhat, hogy a jogi procedúra még így is elhúzódik, ebben az esetben – mint fogalmazott - a PDSZ kénytelen lesz belátni, hogy el kell halasztania a sztrájkot.

- Sokan biztatnak minket, hogy minden körülmények között sztrájkoljunk, de szeretném leszögezni: „vadsztrájkra” sosem fogjuk felszólítani tagjainkat

– mondta. Hozzátette: ha kell, akár nemzetközi bíróságokig is elmennek az ügyben.

A PDSZ delegációja kedden az Emmi képviselőivel is tárgyalt. Szűcs Tamás szerint az egyeztetés lényegében csak időhúzás volt, semmire nem kaptak garanciákat -

azt viszont elismerte az Emmi: nem igaz, hogy 30 százalékos pedagógus béremelést terveznének.

A hír az újból kormányközelivé vált Magyar Nemzetben jelent meg március elején, néhány nappal a közszolgálati sztrájk elé időzítve. A szakszervezet négy pontban összegezte követeléseit: a közalkalmazotti illetménytábla rendezése (emelése); a pedagógusok kötelező óraszámának egységesen heti 22 tanórára történő visszaállítása; a pedagógusbérek számítási alapjának a mindenkori minimálbérhez kötése; sztrájktörvény módosítása annak érdekében, hogy kiszámítható, törvényes keretek között kerülhessen sor munkabeszüntetésre. 

Forrás: Népszava

 

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ