A traumatológusok legalább annyi óradíjat szeretnének maguknak, mint amennyit az aneszteziológusok kapnak – írja a Népszava.

 Most éppen a fővárosi Péterfy kórházhoz tartozó országos baleseti intézetben szakadt át a gát. A 444.hu számolt be arról, hogy itt mondta fel 84 orvos az önkéntes túlmunkaszerződését, mert a főigazgató nem tudta teljesíteni a bérkövetelésüket. Jelezték azt is, hogy a jövőben kínosan ügyelni fognak arra, hogy csak akkor dolgoznak, ha van mellettük elegendő beosztott asszisztens. Információink szerint a traumatológusok tiltakozó akciója egyelőre nem okoz problémát az ellátásban, sem a májusi, sem a következő havi ügyletek beosztásánál. A kórház 30 százalékkal több traumatológust foglalkoztat, mint amennyi az ügyelet megszervezéséhez feltétlenül szükséges. A traumatológusok két hete kérték, hogy kezdődjenek el a bértárgyalások, mert legalább annyi óradíjat szeretnének maguknak, mint amennyit az aneszteziológusok kapnak.

Szerintük ugyanis elfogadhatatlan, hogy miközben ugyanazokat a betegeket látják, az aneszteziológus bér jelentősen magasabb.

A két szakma bére közötti különbség most óránként egy-két ezer forint, ami havonta már a vállalt ügyeleti óráktól függően kétszázezret is kiadhat.

Traumatológust, aneszteziológust nem egyszerű találni, belőlük országszerte hiány van.

Tagadhatatlan, miután altatóorvos nélkül semmilyen műtét nincs, nekik kicsit jobb a tárgyalási pozíciójuk. Ez látszik meg a balesetiben kialakult bérkülönbségeken is. Ugyanakkor a Péterfy az egyik legeladósodottabb kórház. Gazdálkodását költségvetési felügyelő kontrollálja, az ő ellenjegyzése nélkül egyetlen számlát sem fizethetnek ki. Ha a főigazgató azonnal teljesítené a traumatológusok követelését, akkor havonta 16, évente 200 millióval ugrana meg az intézmény adóssága. A költségvetési felügyelő viszont nem szereplője ennek a béralkunak.

A helyzet abszurd: a főigazgató csak az eladósodás növekedése mellett fizethetne több bért, miközben börtönbüntetéssel fenyegetik, ha fedezetlen kiadást vállal.

- Amíg nincs egy átfogó, érdemi béremelés az ágazatban, addig folyamatosan rendre előfordulhatnak az ilyen helyzetek – reagált lapunknak a történtekre Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Aki emlékeztettet arra, hogy tavaly nyáron a Honvéd kórházban, illetve más, vidéki intézményekben okozott feszültséget a bérköveteléseknek nyomatékot adó túlmunkaszerződések felmondása. Ha nem történik központi intézkedés a bérek rendezésére, kezelhetetlenné válhat a helyzet – véli a kamara elnöke. 

Sok ügyelettel a milliót is elérheti a fizetés

A baleseti intézetben most egy gyakorlott traumatológus szakorvos átlagosan havi, nettó 500-600 ezer forintot kap, az aneszteziológusok pedig nettó 700-800 ezer forintot. Ebben a kórházban a havi 208 ledolgozott órák után hét-nyolcezer forintos kiemelt óradíj jár aneszteziológusoknak, és 5500 forint a traumatológusoknak. Összességében a sok ügyeletet vállaló aneszteziológusok nettó egymillió forintot, míg a sokat ügyelő traumatológusok nettó 700-800 ezer forintot vihetnek haza.

Forrás: Népszava