A Tanítanék Mozgalom üdvözli a PDSZ által május 29-re meghirdetett sztrájkot, s arra kér minden oktatásügyben dolgozót, hogy pártszimpátiájától függetlenül vegyen abban részt, hiszen, mint írják, az állam is évek óta részt vesz az oktatási sztrájkban – írja a HVG.

 Ezt azzal indokolják, hogy

a kormány évek óta csak a minimális szolgáltatást biztosítja az oktatásban, hiszen a szegregáció miatt egyes iskolák csupán gyerekmegőrzőként működnek, az oktatásfinanszírozás a mai napig csak az elégséges szintet üti meg

(ráadásul a források jelentős része értelmetlen, pedagógiailag haszontalan dolgokra folyik el), úgy leterhelték mind a gyerekeket, mind a pedagógusokat, hogy reménytelen a használható tudás elsajátítása, elsajátíttatása.

Emellett – írják – az alacsony fizetésekkel kontraszelektál az állam: a legjobb képességű fiatalok messze elkerülik a pedagóguspályát, és ráadásul egyre nagyobb a pedagógushiány.

A kormány évek óta munkalassítást is végez az oktatásban

– folytatja a Tanítanék közleménye.

„Az állami fenntartással úgy megnövelték a szolgálati utat, hogy hol kréta, hol nyomtatófesték, hol papír nincs az iskolákban, akár több mint fél évet kell várni egy laptopba szükséges akkumulátor pótlására, de említhetnénk bármely pár ezer forintos más beszerzést is. A 2016-tól folyamatosan ígért új, „terheket enyhítő” NAT-nak még mindig nem ismerjük a részleteit. A hazug módon ingyenesnek nevezett tankönyvek kizárólagos használatával megnehezítik a kormány által egységesnek tekintett gyermekpopulációtól eltérő diákok tanulását, oktatását. A Taigetosz-törvénnyel akadályozzák a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő diákok fejlődését. Az 'életpályamodellnek' csúfolt rendszerrel megosztják a tanári karokat.”

Mint írtuk, a PDSZ elnöke a városligeti majálison jelentette be az országos sztrájkot.

Forrás: HVG