Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének az elnöke szerint ugyan nem állt le az ország, mint ahogy a tüntetéssorozat közepette meghirdették, mégis előrébb állnak, és az aktivitás lehet az, ami viheti előre a szakszervezeti mozgalmat. A Mérce beszámolója.

 Elmondta, hogy hatalmas erővel kell küzdeni egy manipulatív, és nagyon erős hatalommal szemben, amely minden eszközt megragad, hogy a multik és saját érdekei alá rendeljék az embereket. Mindent megragadnak ahhoz is, hogy megakadályozzák a sztrájkot, amit a pedagógusok szerveznek, mégis belekezd a PDSZ – folytatta.

Szűcs bejelentette, hogy május 29-ére a PDSZ az egész ágazatra kiterjedő sztrájkot hirdet, és elvárja mindenkitől, aki még hisz, hogy vegyen rajta részt, akik pedig csak a dohányzóban panaszkodnak, végignézhetik a sztrájkot.

A céljuk, hogy nagyon erős figyelmeztetést küldjenek a kormánynak – mondta el Szűcs. Április 17-én már írtunk róla, hogy a PDSZ  választmánya jóváhagyta a döntést, hogy májusban egynapos sztrájkra készülnek a tanárok.

Akkor Szűcs az ATV Start című műsorában elmondta, hogy a tervezett sztrájk

minimum egy napos, és számolni kell azzal, hogy magyar körülmények között nem annyira a kényszerítő erejére, mint a figyelemfelkeltő erejére számíthatunk.

A sztrájk okai és követeléseik terén a következőket sorolta fel:

  • A tárgyalások során nem vették komolyan se őket, sem másokat – habár több hónap késéssel legalább le tudtak ülni.
  • Követelik a pedagógusbérek rendezését, azt kössék a minimálbérhez, ez nagyjából 45-46 százalékot jelentene szerinte – egyébként, ahogy emlékeztetett, erre a kormány már korábban ígéretet tett.
  • Szűnjön meg a gyakornoki pozíció a pedagógusok körében, a képzés után munkába állók azonnal minősüljenek pedagógusnak.
  • Kézivezéreltté vált a rendszer, szeretnének autonómabb működést. Véleménye szerint a jelenlegi központosítás megnyomorítja a rendszert és az abban dolgozókat.

Forrás: Mérce