A KASZ elnöke úgy véli, hogy már jövő héten érkezik az újabb munkabeszüntetés a Metro áruházláncnál, amely még a szerdainál is nagyobb akció lehet. Karsai Zoltán azt is elmondta az atv.hu-nak, hogy több forgatókönyv van, de információi szerint már a Metro is készül. A vállalat ugyanis már csütörtökön is a „megbízható” embereket ültette a kasszába, felkészülve arra, hogy az akció folytatódhat.

 Mint derült égből a villámcsapás: minden bizonnyal így érhette a Metro vezetőségét az a szerdai sztrájk, amelyet a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) szervezett. A KASZ vezetője azt mondta ezzel kapcsolatban az atv.hu-nak, hogy azóta sem érkezett semmilyen megkeresés. A dolog pikantériája mégis az, hogy a megmozdulás előtt levelet írtak nekik, azonban Karsai szerint előrelépésre utaló mondatokat nem fogalmaztak meg benne. A Metro ebben azt is szorgalmazta: térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz, ehhez azonban olyan ajánlat kell, amiről érdemben lehet beszélni.

A munkabeszüntetés és egyben a munkavállalók hangulatáról sokat elmond, hogy sokan akár másnap reggel is folytatták volna az akciót. Eközben a Metro – Karsai szerint – elbagatellizálja a helyzetet azzal, hogy „ferdíti” a munkabeszüntetésben résztvevők számát a sajtóban, miközben az érintett áruházakban a megadott munkaidőben a munkavállalók fele sztrájkolt. Az egyik áruházban 69-en álltak le a munkával – tette hozzá –, ide Budakalászról hoztak embereket, illetve olyanokat hívtak be a szabadnapjukról, akikről úgy vélik: nem állnak bele a sztrájkba. Sőt elmondása szerint, csütörtökön már a pénztárosokat is kivették a kasszából, és a megbízható embereket ültették be.

A KASZ már a következő időpontot is tudja, és ha nem érkezik ajánlat, akkor „az még ennél is nagyobb akció lesz”.

Karsai elmondta, hogy több forgatókönyv is van, amelyben nemcsak az egy-két napos, de akár a határozatlan idejű akció is szerepet kaphat. Csakúgy, mint szerdán, a következő alkalmat is spontán szeretnék bejelenteni, hogy a vállalat „értsen a saját fájdalmából, és akkor viszont fájjon”.

A kérdésre, hogy jövő héten folytatódik-e a nyomásgyakorlás, Karsai azt mondta: „én úgy gondolom, hogy érkezik”. 

A terveikben szerepel, de persze mindezt a Metro ajánlatától teszik függővé, ha egyáltalán érkezik újabb ajánlat.

Mint ahogyan arról mi is beszámoltunk, a KASZ szerdán hirdetett országos sztrájkot az áruházláncban 12 és 16 óra között, amelyről csupán egy órával az akció előtt értesítették a közvéleményt. A vállalat szerdai közleményében kifejtette: a Metro három év alatt 55 százalékkal emelte a kezdő béreket, ez idén eddig több mint 10 százalékos béremelést jelentett. Jelenleg a szakmai bérminimumnál 19,5 százalékkal magasabb, 233 333 forint belépő bért fizetnek. A Metro a menedzsment szerint javaslatokat tett a KASZ követeléseire, de a szakszervezet ezeket elutasította. A KASZ erre úgy reagált, hogy az 55 százalékos béremelés nagyjából a szakmai bérminimum emelkedését követi, amit a törvény előír.

Forrás: ATV