Munkabeszüntetésre készülnek a tanárok – hangzott el az ATV Start című műsorában. Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke elmondta: választmányuk jóváhagyta a döntést, ezúttal pedig már egynapos sztrájkra készülnek.

 Májusban ágazati sztrájkot hirdet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ), erről a szervezet országos választmánya döntött – számolt be róla Szűcs Tamás az ATV Start című műsorban.

A PDSZ elnöke azt is elmondta, hogy nem kétórás figyelmeztető megmozdulásra, hanem minimum egynaposra kell számítani, és a figyelemfelkeltés lesz az egyik fő cél, tekintve, hogy jogilag is nehéz megszervezni egy ilyen eseményt.

Majd emlékeztetett: legutóbb az államtitkár jogszerűtlen eszközökkel akadályozta meg, ezt a bíróság is megállapította.

Mint mondta, ennek hátterében az áll, hogy a tárgyalásokon nem vették komolyan őket, mint ahogyan másokat sem.

Szűcs Tamás kiemelte a pedagógusbéreket, amelyet a mindenkori minimálbérhez kötnének, ami csaknem 50%-os emelést jelenthetne. A gyakornoki részt is eltörölné az ágazatból, a PDSZ elnöke szerint ezt el kellene felejteni, és a végzést követően egyből pedagógusnak minősíteni a frissen végzetteket. Kiemelte továbbá az autonómia hiányát is, szerinte ugyanis kézivezéreltté vált a rendszer.

Forrás: ATV