Hosszas bértárgyalás után február 11-én egyéves bérmegállapodás született a hatvani Bosch és a cég dolgozóit képviselő Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete (ÉTMOSZ) között, melynek eredményeképp a szakszervezet minden főbb követelése – így a fizikai dolgozóknak egységesen nyújtott 14,5%-os béremelés is – teljesült. A Mérce cikke.

A szakszervezet 10 pontos követelésének fontos része volt, hogy legyen termelésmentes munkanap nagyszombat, szenteste és szilveszter.

A megállapodás értelmében ezekre a napokra szabadságot kell kivenniük azoknak a munkavállalóknak, akiknek egyébként munkanap lenne elrendelve. Ennek köszönhetően minden munkavállalónak négynapos húsvéti ünnep, háromnapos karácsonyi ünnep és kétnapos óév búcsúztatás jut.

A szakszervezet nemrég tett közzé Facebook-oldalán egy posztot, melyben Janik Tamás elnök arról számol be, hiába a megállapodás, a munkáltató „szembe köpi magát”, a szakszervezetet és a munkavállalókat is.

Mint kiderült, a cég nem állítaná le a termelést nagyszombaton sem, sőt, a húsvét hétfőt követő éjjel is munkába állítaná a dolgozókat.

A munkáltató a szakszervezettel is tárgyalt a témában: az ÉTMOSZ továbbra is tartja magát a bérmegállapodásban rögzíettekhez, vagyis szeretnék, ha a fizikai munkavállalóknak is legyen lehetősége egy igazi négynapos húsvéti pihenésre. Ha mégis munkavégzést rendelne el a munkáltató erre az időszakra, a szakszervezet szerint megfelelő ellentételezésre van szükség, vagyis hogy:

csak önkéntes alapon, a szakszervezetnél jelentkezve lehessen munkát vállalni, cserébe pedig tízszeres alapbért fizessen a munkáltató.

A szakszervezet elnöke szerint a tárgyalás során nem közeledtek az álláspontok, a munkáltató csak háromszoros bért fizetne a húsvéti munkavégzésért. Megállapodás végül nem született az ÉTMOSZ és a munkáltató között, így a mai napon a szakszervezet lezártnak tekinti a témát.

Azonban felhívja a munkavállalók figyelmét, hogy amennyiben önkéntes alapon bevállalják a húsvéti munkavégzést 3-szoros bérért, úgy megnyitják a kaput a bérmegállapodásban rögzített másik két „tiltott” nap előtt is, vagyis a szenteste és a szilveszter sincs biztonságban.

Az ÉTMOSz azért köt megállapodásokat, hogy be is tartsa azt a munkavállalók érdekében, a munkáltató meg azért, hogy megszegje azt a profit érdekében. Ez egy jelentős különbség, döntsétek el, hogy nektek melyik a fontos. Mert ők már döntöttek helyettetek!

– üzeni a munkavállalóknak a szakszervezet elnöke.

Forrás: Mérce

 


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ