A SZEF elnöke reméli, a héten pótolni tudják a hiányzó szignókat. Földiák András szerint a Miniszterelnökség tárgyalni fog velük, a béremelésekből pedig nem fognak engedni.

Az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság beadványt adott be a Miniszterelnökséghez, tárgyalási kezdeményezés céljából, amelyben öt sztrájkkövetelést fogalmaztak meg. Kollektív munkaügyi vitát kezdenének, a közalkalmazottak alsó fizetési fokozatainak emelését akarják, szeretnék elérni, hogy a pedagógusok illetményalapját a mindenkori minimálbérhez kössék, és a közszolgálati ágazatok korábbi ágazati pótlékait számítsák bele az illetménynövekedés vagy a bérpótlékok számítási alapjába. 

Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke elmondta az ATV Start műsorában, hogy a követeléseik három területre vonatkoznak, a közalkalmazottakra, ezen belül a pedagógusokra és a köztisztviselőkre. A helyettes államtitkártól most kaptak választ, melyben azt

kérik, hogy pótolják a köztisztviselők aláírásait, ami a sztrájkkezdeményezéshez, egyeztetéshez, támogatásához szükséges, és a dolgozók felének aláírására van szükség.

A SZEF elnöke elmondta, ez azért maradt ki, mert figyelmüket a közalkalmazottak problémájára összpontosították, és nem is gondolták, hogy külön szükség van azokra az aláírásokra is. 

Reméli, hogy a héten pótolni tudják, és akkor ismét beadják a levelüket. Úgy véli, a Miniszterelnökség fog velük tárgyalni.
Megjegyezte, hogy a béremelésekből nem akarnak engedni, azt akarják, hogy a pedagógusoknál is a jelenlegi garantált bérminimum - amely 195 ezer forint - legyen a számítási alapja a meglévő szorzóknak. 

Nagyon sok baj van a közszolgálatoknál is, folytatta, és nagyon nagy a munkaerőhiány. Ha elkezdődik egy érdemi tárgyalás arról, mit lehet tenni, hogy ne ürüljenek ki az intézmények, fennmaradjanak a szolgáltatások, mit lehet tenni a pótlékok béresítésével, akkor ők mindenben partnerek lesznek, jelentette ki. 

Ha esetleg kudarcba fulladnának a tárgyalások, akkor sztrájkba lépnek,

közölte. Időpontot Földiák nem tudott mondani, mert az függ attól, lesz-e tárgyalás, ha lesz, meddig fog tartani. Ha nem jeleznek vissza időpontot, akkor bírósághoz fordulnak, újra beadják a követelésüket, és újra sztrájkolnak, de nem fognak engedni, hangsúlyozta. A SZEF elnöke elmondta, hogy minden eddiginél nagyobb a sztrájkhajlandóság, és sok résztvevője lesz, a bölcsődéktől a könyvtárakon át az iskolák és a tudományos intézményekig.

Forrás: ATV