Már időpontok és dátumok is szerepelnek abban a forgatókönyvben, amely abban az esetben lép életbe, ha a Metróval nincsen megállapodás – árulta el a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke az atv.hu-nak. Karsai Zoltán azt is elmondta: legközelebb április 2-án tárgyalnak a felek, miközben már a sztrájkhajlandóság felmérését is megkezdték. A vita továbbra is azon áll, hogy van-e forrás a sztrájkkövetelések teljesítésére.

A múlt héten robbant a hír, hogy az egyik nagy kereskedelmi láncnál, a Metrónál megalakult a sztrájkbizottság. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke ma újra tárgyalt az adott céggel, az atv.hu-nak pedig minderről beszámolt. Karsai Zoltán elmondta, hogy a Metro publikus mérlegadataiból a KASZ elemzést készíttetett egy közgazdásszal, miközben a többi cég hasonlóan publikus mérlegadataival is összevetették azokat. Ebben a cég pénzügyi eredményességét és tartalékait vizsgálták.

A vállalat szerint nincsen tartaléka béremelésre, de ezt szeretné cáfolni a szakszervezet azzal, hogy ezt a dokumentumot ma a cégvezetés számára is átküldte.

Karsai szerint a vita ott van, hogy a KASZ szerint van tartalék, a Metro szerint viszont nincsen pénz béremelésre, ezért most azt várják, hogy a cég tisztázza azt, hogy mire alapozza azt, hogy valóban nincs tartaléka. Eközben az is a vita részét képezi – tette hozzá –, hogy a szakszervezet szerint a Metro nem áll jól a piaci bérek tekintetében, miközben ezt a cég nem így látja. Ezért összehasonlító adatokat is küldtek, merthogy Karsai szerint az egy főre jutó árbevételben (munkahatékonyság) a Metro a sor elején van, ezzel párhuzamosan pedig a bevételhez hasonlított bérköltség arányát tekintve az utolsó helyen van a hasonló vállalatok listáján. Végül egy adatkérő táblát is átadott a szakszervezet, amelynek lényege, hogy aktuális pénzügyi, a mérlegben nem szereplő adatokat kérnek ki. Mindezt annak érdekében, hogy meggyőződhessenek arról, van-e tartalék a cégnél a követelések teljesítésére.

Karsai emlékeztetett:

négy sztrájkkövetelési pont van, és van olyan, ahol a felek álláspontja közeledni látszik, ez pedig a „targoncás pótlék”.

A sztrájkbizottság azonban nem csak ezt, hanem azt is követeli, hogy minden munkakörben emeljék meg bruttó 210 ezer forintra a teljes munkaidőben dolgozók alapbérét, de a követelések között szerepel az is, hogy az alapbéremelést vezessék át a bértáblán, illetve az, hogy a cég ismerje el a fizetésekben a dolgozók munkában eltöltött éveit.

A nyomásgyakorlás – mint mondta – már a sztrájkbizottság megalakulásával jelen van.

Közben a sztrájkhajlandóságot is elkezdték felmérni, és bár még nincsen összesített adat erről, de mint mondta, egy budapesti áruházban például 90-en sztrájkolnának adott esetben a 94 dolgozóból. Persze, nem biztos, hogy a többi üzletben is 90% felett lesz az arány, de ha már 60-70% támogatná a munkabeszüntetést, az is nagy problémát tudna okozni.

Karsai azt is elmondta, hogy

legközelebb április 2-án ülnek le egymással a felek, ami persze, nem azt jelenti, hogy addig semmi nem fog történni.

Gyakorlatilag a következő hét lesz arra, hogy a cég elvégezze a gazdasági elemzést, amelyre ők – adott esetben – további kérdéseket tesznek fel. Mint mondta: „adok-kapok játék fog lezajlani a következő napokban a gazdasági szakértők és a Metro között”. Végül április 2-án derül ki, hogy meg tudna-e állapodni vagy mégsem.

A KASZ elnöke szerint tehát most már a Metrónál pattog a labda, és minden azon múlik, hogy a „föld alól is előkerítik-e” a szükséges forrásokat a követelések teljesítésére. Ebben az esetben nem lesz sztrájk, ha azonban csak részben teljesülnek a feltételek, akkor kizártnak tartja, hogy le legyen valamilyen megmozdulás, amit munkavállalók körében érzékelhető feszültségre alapoz. És bár hivatalosan már holnaptól élhetnének utóbbiak a munkabeszüntetés jogával, a korrektség miatt ez április másodikáig egészen biztosan nem fog megtörténni. Végül kiemelte: a KASZ-nak már kész forgatókönyve van arra, hogy melyik nap mi fog történni abban az esetben, ha nem születik a munkavállalók számára elfogadható megállapodás. Ebben már dátumok, és időpontok vannak, és az is feketén-fehéren szerepel benne, hogy sztrájk.

Forrás: ATV