Világszerte több mint 1600 helyszínen gyülekeztek ma emberek (főképp diákok) a Föld megmentése érdekében. A Greta Thunberg 16 éves lány által nyáron kezdeményezett diáksztrájkot az a felismerés hívta életre, hogy a gazdasági és politikai elitek nem tesznek eleget a klímaváltozás ellen, vagy éppen akadályozzák a Föld érdekében történő hatékony fellépést. A Fridays for Future (Péntekek a Jövőért) diákmozgalom néhány hónap alatt globálissá növekedett: ma minden korábbinál többen hagyták ki a sulit klímavédelmi okokból.

Az első, egyszemélyes diáksztrájkra augusztus 16-án került sor, ekkor ült ki Thunberg a svéd parlament elé, hogy a svéd politika szerinte elégtelen fellépése ellen tiltakozzon. Thunberg azóta megjárta az ENSZ katowicei klímakonferenciáját, a davosi Világgazdasági Fórumot, és számos helyen agitált a klímavédelmi cselekvés mellett. Példáját először nyugat- és észak-európai diákok kezdték követni, a fiatalok azzal a felkiáltással tartottak péntekenként diáksztrájkot, hogy

mi értelme van tanulni egy jövőért, amit a klímaváltozás akár teljesen elpusztíthat?

Ma minden korábbbinál többen mozdultak meg, a brit Guardian összesítése szerint világszerte 1659 helyszínen vonultak ki diákok az iskolából, immár minden földrészről.

Az összeállítás s Mércén olvasható.