Bár az utolsó pillanatban eldőlt, hogy a szociális szféra dolgozói mégsem vesznek részt a közszolgálati sztrájkban, miután az Emberi Erőforrások Minisztériuma kollektív szerződést és ütemezett béremelést ígért a szociális munkásoknak, néhány szociális munkás mégis szerette volna a nyilvánosságnak megmutatni, mennyit keres valójában – írja a Mérce.

Tavaly a szociális szférában dolgozók bérei 0 és 19.500 forint közti összeggel nőttek január elsejétől, csakhogy ez az úgynevezett béremelés kizárólag a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséből adódik, illetve azoknál a diplomás szakembereknél, akiket utolért a bérminimum, elvégezték a szükséges korrekciót.

Keveseknek 15-16 év munkaviszonnyal 19.500 forinttal nőtt a bére, másoknak pedig 23-24 év munkaviszonnyal 608 forinttal, sokaknak pedig ennyivel se. Nem véletlen tehát a szociális szféra dolgozóinak elégedetlensége: hallottunk már nagy ígéreteket a kormányzat részéről, a szociális munkások túlnyomó többségének azonban semmilyen kézzel fogható pluszt nem hoztak a beharangozott béremelések.

Az utóbbi évek átlagkeresetei se a kormány hurráoptimizmusát tükrözik:

A valóság az, hogy a szociális szférában dolgozók – többségükben nők – úgy végeznek el létfontosságú gondoskodási munkákat, hogy közben az állam egyáltalán nem becsüli meg őket. Havi nettó keresetükből gyakorlatilag lehetetlenség megélni, amit most meg is mutattak:

A Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete minden bizonnyal pontosan tudja, a kormány béremelésekkel kapcsolatos állításai nem mindig fedik a valóságot, azért az EMMI ígéreteinek teljesítéséig sztrájkkészültséget tart fent.

A szociális munka területei közé tartozik a gyermekvédelem és ifjúságsegítés, a hajléktalanelltás, a szenvedélybetegekkel folytatott szociális munka, a pszichiátriai betegekkel folytatott szociális munka, az idősgondozás, a családokkal folytatott szociális munka, a fogyatékossággal élőkkel, megváltozott munkaképességűekkel végzett szociális munka, a kórházi szociális munka és még sok más munkakör.

További képek a Mércén.

Forrás: Mérce