Mind a négy tankerületben leállította reggel a pedagógusok sztrájkját a tankerület vezetése, ahol sikerült megállapodni a sztrájk feltételeiről - adta közre a munkabeszüntetést szervező Pedagógusok Szakszervezete (PDSZ). Ez azt jelenti, hogy pár szakképzési központot leszámítva a tervezettel szemben sehol nem sztrájkolnak ma a tanárok. 

A pedagógusok a hivatalnokokat hátrányosan érintő törvény miatt sztrájkolnak.

A PDSZ csütörtökön 8 és 10 óra között egy szolidaritási sztrájkot szervezett, amelyen az oktatók a közszféra dolgozóival fejezték volna ki a szolidaritásukat. A hatvan magyarországi tankerületből négyben sikerült megállapodni a sztrájk alatti elégséges szolgáltatásról, vagyis ebben a négyben lehetett volna jogszerűen sztrájkolni. A munkáltató viszont az utolsó pillanatban mind a négy kerületben megakadályozta a munkabeszüntetést. 

Ez  nemcsak súrolja, de át is lépi a jogállamiság határát

- mondta az Indexnek minderről Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke, aki szerint pitiáner és érthetetlenül kicsinyes lépés volt ez a munkáltatók részéről. A szakszervezet most arra kéri a sztrájkra készülő tanárokat, hogy vegyék fel a munkát, a jövő héten viszont bírósághoz fordulnak és beperlik a nézetük szerint a lépéssel a sztrájktörvényt megsértő tankerületeket. 

Forrás: Index