Kollektív szerződést és ütemezett béremelést ígér a humántárca a szociális munkásoknak. A sztrájkkészültség megmarad a szociális területen, de nem tartják meg a március 14-ére, csütörtökre meghirdetett munkabeszüntetést – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális államtitkárságának vezetőivel tartott tárgyalás után a szakszervezeti oldal – írja a Népszava.

 A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) lapunkat arról tájékoztatta, hogy a legtöbb követelésben közel kerültek a megoldáshoz a minisztérium képviselőivel.

  Ezek közül a legfontosabb, hogy

az Emmi vállalta: április 30-ig javaslatot tesz le a kormány asztalára, ami megteremti a jogalapot a szociális ágazat kollektív szerződésének megkötésére.

Hosszú ideje a szociális munkások keresik a legkevesebbet a hazai foglalkoztatottak között, ezért a tárca vezetői is jogosnak tartják a munkavállalók béremelési követelését.

Megállapodás született arról is az egyeztetésen:

egy többéves bérfelzárkóztatási programról folytatják a tárgyalásokat, hogy június 30-ra a kormány elé lehessen vinni a javaslatot.

Ezeknek a kormányzati ígéreteknek a fényében a sztrájktárgyaláson résztvevő Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, valamint az MKKSZ mellett a sztrájkot meghirdető Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) vezetői úgy döntöttek, a tárca által vállalt határidőkig nem szüntetik meg a sztrájkkészültséget, de felfüggesztik a munkabeszüntetés megtartását. A lépés nem érinti az MKKSZ által másik két területen, az önkormányzati igazgatásban és központi igazgatásban dolgozók körében szintén március 14-re, csütörtökre meghirdetett sztrájkot, azt jogszerűen megtartják a felhíváshoz csatlakozott munkahelyeken.

Forrás: Népszava