A közszolgálati szakszervezetek március 14-ére országos sztrájkot hirdettek, és a jelek szerint jelentős lesz a részvétel. Két szegmensben már biztos a sztrájk, az önkormányzati köztisztviselőknél és a kormányzati tisztviselőknél – tudta meg a 24.hu Boros Péternétől, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnökétől.

A megmozduláshoz egyébként csatlakozott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is.

Abban bízik, hogy a szociális ágazat is csatlakozik, akiknél kedden voltak tárgyalni, és szerdán is mennek, akkorra lesz végső döntés. A sztrájkot már megszervezték. Nekik ez nem jelent gondot, ezt csak a kormány hiszi – jegyezte meg az elnök.

Mint megtudtuk,megváltozott a sztrájk helyszíne. Nem közintézményhez mennek majd, hanem az Andrássy szoborhoz, a Parlament épülete elé.

Március 8-án sztrájktárgyaláson jártak a Belügyminisztériumban, amiről ezt írták a közszolgálati szakszervezetek: az önkormányzati dolgozókat képviselő delegációnk minden javaslatát gátlástalan eleganciával visszautasította a kormány. Pedig úgy érzik, joguk lenne tudni még az önkormányzati választások előtt, hogy mire készül a kormány, fenn akarja-e tartani a rendezetlenséget, a dolgozók kiszolgáltatott helyzetét, amikor se bér, se biztonság.

Hiába kérték, a kormány nem tárgyalt velük eddig.

Legújabban Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezetőminiszternek címzett tiltakozó nyilatkozatot adott ki hat szakszervezet a kormány hozzáállása miatt, nevezetesen hogy hiába kezdeményezték már januárban, azóta sem hívták össze a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórumot.

Az MKKSZ még januárban fogalmazta meg 12 pontját.

Követeléseik:

 • Azonnali béremelést!
 • Az elvett 5 nap szabadság visszaadását!
 • Kevesebb túlórát, de azokat fizessék ki!
 • A rugalmas munkaidő visszaállítását!
 • Az ebédszünet legyen újra a munkaidő része!

Ha ez így marad, egy teljes hónappal kell többet dolgozniuk a 12 havi bérért.

 • A Munkaévek és a tapasztalat elismerését!
 • A szakszervezeti jogok visszaadását!
 • A korkedvezményes nyugdíjat!
 • Ne vegyék el a munkát vállaló szakemberek nyugdíját!
 • Szűnjön meg a munkáltatói önkény!
 • Július 1. legyen újra a közigazgatás napja!

Mindezek mellett elhatározták:

 • A Nemzeti Munkaügyi Kerekasztal felállítását.

A kormányzati igazgatásban dolgozó kormánytisztviselők külön követeléseket fogalmaztak meg, valamint az önkormányztai köztisztviselők és a szociális ágazatban dolgozó közalkalmazottak is, de számos helyen van átfedés az KMMSZ 12 pontjával.

Forrás: 24.hu

 


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ