A szakszervezet szerint jelentősen visszaesett a termelés a Hankook dunaújvárosi gumigyárában, ahol határozatlan idejű sztrájk kezdődött a bérkövetelések teljesítéséért.

Eddig a munkavállalók több mint 80 százaléka nem vette fel a munkát

- mondta az InfoRádió ReggelInfo című műsorában a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnöke.

Székely Tamás emlékeztetett arra: a munkáltató 13,6 százalékos átlagos béremelést jelentett be, míg az érdekképviselet 18 százalékos bérfejlesztést követel.

A cég elutasítja a szakszervezet követelését és minden eszközzel igyekszik nyomást gyakorolni a dolgozókra, hogy vegyék fel a munkát - tette hozzá az elnök. Szólt arról is, hogy

a vállalat vezetése elzárkózik a tárgyalástól a sztrájk ideje alatt, aminek jogi következményeit már vizsgálja a szakszervezet.

A Hankook ezzel szemben kedden délután azt közölte, hogy a sztrájk ellenére az érintett munkatársak több mint 60 százaléka felvette a munkát. Mint tudatták, a cég értetlenül fogadta, hogy a szakszervezet kifogásolja a munkatársak ösztönzését a munka felvételére. Felhívták a figyelmet: „egy gazdálkodó szervezetnél a folyamatos termelés fenntartása a legtermészetesebb törekvés, hiszen kizárólag egy eredményesen termelő vállalat képes a munkatársai számára jövedelmet, esetleges további juttatásokat és béremelést is kigazdálkodni”.

A VDSZ először múlt szerdán élt a munkabeszüntetés eszközével, amikor kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a gyárban.

Forrás: infostart.hu