Menekülnek a vezetők és az ott dolgozó könyvtárosok is az Országos Széchényi Könyvtárból (OSZK), miközben a munkavállalók a megalázóan alacsony bérek miatt sztrájkolnának. Ráadásul az intézmény fejlesztésére szánt 10 milliárdos kormányzati támogatásnak sincs nyoma, legalábbis nem látni az eredményt – értesült a muon.hu.

Izgalmas hete volt az Orbán Viktor frissen kipucolt palotája mellett végóráit élő nemzeti könyvtár munkatársainak. Olyan történt, ami eddig soha: a közintézmény nyugdíjba vonuló vezetője megtörve a csendet, oknyomozó portálnak nyilatkozott, de felkavarta az indulatokat Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő írásbeli kérdése, aki többek között az intézményt érintő fejlesztésekre és az ott dolgozó munkavállalók bérfejlesztésére is rákérdezett.

A helyzetet az is fokozta, hogy

egy belső felmérés szerint a dolgozók fele szeretne csatlakozni a tervezett közszolgálati sztrájkhoz,

és ha ez nem lenne elég, akkor a napokban mondott fel az OSZK általános főigazgató-helyettese. Tette ezt akkor, amikor az intézmény vezetése amúgy is távozik, hiszen a főigazgató mandátuma pár hónap múlva lejár. S ha mindez nem lenne elég, az elmúlt hetekben tíznél is többen adták be felmondási kérelmüket – mondta el a Muon.hu-nak az egyik ott dolgozó könyvtáros.

A feszültséget jól jelzi, hogy az OSZK-ban folyosói pletykák és híresztelések uralják a közbeszédet. A portálunknak nyilatkozó, de magát megnevezni nem kívánó informátorunk öt szóban összefoglalta a helyzetet:

„Szerintem nagyon nagy baj van.”

De nézzük sorjában, hogy mi borzolja a nemzet könyvtárában a kedélyeket.

Az Átlátszó nem régiben megjelent cikke azt állítja, hogy a vizes falú Kilián laktanyába költöztetik a könyvtárat. Tüske László a könyvtár főigazgatója, – aki eddig hallgatott – nem tagadta a portál értesüléseit, és a következőt nyilatkozta:

„Az Országos Széchényi Könyvtár működésének kijelölt helye a jelenleg érvényben lévő kormányhatározat szerint a Budavári Palota F épülete. Az intézmény távlati jövőjét érintő tervek és elképzelések egyeztetése és előkészítése folyamatosan zajlik az illetékes minisztériumi szervekkel. Ezek során a Kilián laktanya is felmerült a nemzeti könyvtár lehetséges jövőbeni helyeként, melyet vizsgálni szükséges.”

A szokásos körmondatos bullshit-nyilatkozat érdemi része az, hogy valóban egy új helyre fog költözni a nemzeti könyvtár. A Budai várat már húsz éve kinőtte az intézmény, de eddig nem történt semmi. Most a költözés azért lett sürgős, mert a Budavári Palota felújítása elérte az OSZK-t és így

mennie kell Orbán útjából,

hiszen nem illik bele a kormányzati negyed koncepciójába.

Az Átlátszó már foglalkozott korábban is a tízmilliárdos könyvtári fejlesztési projekttel, ennek eredményéről mélyen hallgat a könyvtár vezetése. A fejlesztésre szánt forrás most ismét előtérbe került, amire Szabó Szabolcs kérdezett rá a már említett írásbeli kérdésében. A független országgyűlési képviselő irományában továbbá kiemelte azt a tényt, miszerint a közgyűjteményekben sem teljesül az egyenlő munkáért egyenlő bért szentencia. Köztudott ugyanis, hogy a többdiplomás, nyelveket beszélő könyvtárosok diplomás minimálbéren tengődnek.

Itt olvashatók a kérdések, az első foglalkozik a bérhelyzettel:

Mikorra tervezi a kormány, hogy a nemzet könyvtárában dolgozó közalkalmazottak ugyanolyan köztisztviselők legyenek, mint kollégáik, akik az Országgyűlés Könyvtárában dolgoznak?

Ahogy az lenni szokott Szabó kérdéseire nem Kásler fog válaszolni, és súlyos mellébeszéléses választ fog írni a szövegírója. Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár ugyanis már néhány hete írt levelet a könyvtár vezetésének/dolgozóinak és, ahogy az már megszokott, kitérő választ adott a botrányos bérhelyzettel kapcsolatos kérdésre is. Így aztán nem csoda, hogy

a pattanásig feszült helyzetben egyre többen hallatják a hangjukat,

s a folyosói színtér átkerült az értekezleti szintre is. Múlt héten a kulturális szakszervezet (KKDSZ) felhívására majdnem 200-an írták alá a sztrájkban való részvételi hajlandóságról szóló papírt az OSZK-ban. Egyre többen gondolják azt, hogy érdemes cselekedni is, s a könyvtári csendet megtörheti az eddig elfojtott harag és csalódottság.

Forrás: muon.hu