A március 14-i szolidaritási sztrájk elégséges szolgáltatásairól kezdeményezett tárgyalást a PDSZ, a munkáltató tankerületek pedig a csütörtök 12 órát látták alkalmasnak. Mind a 104-en – írja a HVG.

Március 14-re sztrájkot hirdetett a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ).

Korábban a szakszervezet megfogalmazta követeléseit, a 12 pontot, a kormány köztisztviselőket hátrányosan érintő intézkedéseinek visszavonását követeli, és sztrájkot helyez kilátásba.

A közszolgák jelentős részétől elvett öt nap szabadságot a kormány, több munkára lesznek kötelezhetőek (egy hónappal többet kell dolgozniuk a 12 havi bérért, azaz ez fajlagos fizetéscsökkenést jelent), megszűnik a rugalmas munkaidő, és az ebédidő sem lesz többé része a munkaidőnek.

Ehhez a sztrájkhoz csatlakoznak a pedagógusok, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kétórás szolidaritási sztrájkot hirdetett meg.

A szervezetnek ehhez meg kell állapodnia a munkáltatókkal a sztrájk alatti elégséges szolgáltatásokról. A sztrájk ugyanis azzal jár, hogy a dolgozók bemennek a munkahelyükre, és ott nem veszik fel a munkát, de mivel a gyerekek is bent lesznek, figyelni kell, vigyázni kell rájuk. Hogy ezekben megállapodjanak, a PDSZ megküldte a levelét a munkáltatóknak, amely összesen 104 egység: 44 szakképzési centrum, 60 tankerületi központ. A levelekre a PDSZ által megadott határidőig nem jött válasz, mondták el a hvg.hu-nak szakszervezeti források.

Ám egyszer csak levelet kapott az összes tagszervezet: a 104 került egyszerre jelezte, nekik egyedül a március 7-i csütörtöki nap déli időpontja jó a tárgyalásra.

Ez szinte lehetetlen helyzet elé állította a PDSZ-t, hiszen a tárgyalásra felhatalmazott tagoknak mind egyszerre kellene szabadnapot kivenni, bizonyos esetekben elutazni egy másik városba. A kerületek állították, hogy egymástól teljesen függetlenül jött ki nekik ez a csütörtök dél, micsoda véletlenek vannak. Nem is lehetne másként, hiszen a sztrájktörvény együttműködési kötelezettséget ír elő a felek között, márpedig egy ilyen szándékos húzás a legnagyobb jóindulattal sem tekinthető az együttműködési készség megnyilvánulásának.

A tárgyalások mindenesetre így-úgy, de megkezdődtek, eredmények később várhatóak.

Forrás: HVG