A postás dolgozókat képviselő érdekvédelmi szervezetek 2019. február 4-én egy közös szakszervezeti levélben keresték meg a Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert. Levelükre mindeddig nem kaptak választ, a bértárgyalás eredménytelenül zárult, így hamarosan demonstrációt szerveznek a miniszter irodája elé.

A bértárgyaláson a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége (POFÉSZ), a Kézbesítők Szakszervezete (KÉSZ), a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége (MAPÉSZ) és a Postás Szakszervezet (PSZ) sem fogadta el a munkáltató bérajánlatát.

A miniszternek küldött levelüket egy nyilvános Facebook-csoportban osztották meg:

 Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter

1011 Budapest, Vám utca 5-7.

Tisztelt Miniszter Asszony!

A Magyar Posta Zrt.-nél képviselettel rendelkező szakszervezetek azzal fordulnak Önhöz, mint a tulajdonosi joggyakorláshoz kapcsolódó döntéshozóhoz, hogy segítse elő a 2019. évi postai bérmegállapodás új alapokon történő létrejöttét. A munkáltatóval ugyan megkezdődtek a 2019 évi bértárgyalások, de már a tárgyalások kezdetén tudtunkra adták, hogy a hároméves megállapodásban rögzített legalább hat százalékos keresetfejlesztésnél többet nem tudnak biztosítani, még arra is keresik a forrásokat és a fedezetet, de tulajdonosi felhatalmazással sem rendelkeznek a magasabb százalékpontú bérfelzárkóztatás megvalósítására.

Mint az köztudott a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) 2016. november 24.-i ülésén több évre szóló megállapodás született a szociális partnerek között. A VKF megállapodás szellemét figyelembe véve 2017. január végére elkészült egy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által összeállított anyag, amely alapján a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Vagyonkezelő irányítása alatt lévő vállalatoknál, 3 éves bérmegállapodás születhessen, előirányozva a bérfelzárkóztatási időszakot átölelő, átlagosan 30 százalékos béremelést. A javaslat konzultációs szakaszát követően létre jöttek az érintett állami vállalatokkal a bérmegállapodások arról, hogy 2017 és 2019 között, úgy emelkedjen átlagosan harminc százalékkal a munkavállalók keresete, hogy az első két évben legyen magasabb a felzárkóztatás üteme. A 30 százalékos emelést ezért a legtöbb vállalat úgy tervezte meg, hogy 2017-re 13 százalék, 2018-ra 12 százalék, míg 2019-re 5 százalék legyen az átlagos béremelés mértéke. A Magyar Posta is hasonlóan járt el azzal a különbséggel, hogy a már 2016 óta jelenlévő, és a munkaerőpiaci előrejelzések miatt csak fokozódó szakemberhiány miatt, a megállapodásban 2019-re egy százalékponttal nagyobb, hat százalékos fejlesztést irányzott elő. Bár a három éves bérmegállapodás sikeres volt – ezt így ítélte meg a 2018.02.12.-én megalakult Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának (KVKF) munkavállalói oldala is – de a Magyar Postánál bekövetkezett változások, az üzleti élet és a magyar gazdaság fejlődésének alakulása, véleményünk szerint felülírta a harmadik év bérfejlesztésének tervezett mértékét. Az időközben megvalósult technológiai fejlesztések, a versenypiaci helyzet és a munkaszervezési változások hatására, valamint a beszűkült és forráshiányos munkaerőpiaci helyzet kezelésére elsősorban a meglévő munkaerő állomány megtartása, motiváltságának és elkötelezettségének növelése válik elsődleges feladattá. Ezt pedig a hat százalékos
2019. évi keresetnöveléssel nem látjuk biztosítottnak.

A munkavállalók elvárása a minimum két számjegyű béremelés, ennek alapvető indoka, hogy több mint 12 ezer munkatárs a garantált bérminimumom keres. Valamint az is jelentős gondot okoz, hogy sokan hosszú szakmai tapasztalattal, szakképzettséggel a garantált bérhez közeli besorolási bérrel rendelkeznek, ez óriási bértorlódást okoz, melynek kezeléséhez véleményünk szerint elengedhetetlenül szükséges a minimum két számjegyű béremelés.

Természetesen azt is látjuk, hogy a jól képzett, magasan kvalifikált munkavállalók is joggal tartanak igényt a béremelésre, mivel a piaci bérek az ő esetükben is magasabbak a versenyszférában. A fentiek alapján kérjük a Miniszter Asszony segítségét, hogy a Magyar Posta gazdasági teljesítőképességének emelése, a versenyképességének javítása, a megbecsült és elkötelezett munkaerő megtartása, valamint a szolgáltatás stabil ellátása érdekében nyújtson tulajdonosi segítséget, hogy az utóbbi években elindult bérfelzárkóztatási program sikeressége érdekében, a 2019-re már kialkudott hat százalékos keresetfejlesztési nagyságot a Magyar Posta Zrt. menedzsmentje legalább két számjegyű mértékben meghaladhassa.


Budapest, 2019. február 4.
Tisztelettel:

Tóth Zsuzsanna elnök
Postás Szakszervezet

Andrássy Tiborné elnök
Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége

Ádám István elnök
Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége

Tusz Ferenc elnök
Kézbesítők Szakszervezete