A szociális szférában kb. húsz százalék a létszámhiány, de az évenkénti fluktuáció a 30 százalékot is eléri. Közben tíz napon belül végleg eldől, hogy sztrájkol-e majd a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma.

A korábbi minisztériumi, és azok háttérintézményeit érintő leépítés több ezer embert érintett. A döntés hátterében – a kormány szerint – a költségcsökkentés állt. Hogy ez veszélyezteti-e az államapparátust, arra Földiák András azt mondta az ATV Start című műsorban, hogy „nagyon erősen veszélyezteti”.

Bár a kormány bürokráciacsökkentést emleget, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke szerint ez nem az, és csak akkor lenne arról szó, ha megszüntetnék például a felesleges átfedéseket a Miniszterelnökség és a minisztériumok között. Szerinte erről szólna a bürokráciacsökkentés, helyesebb megnevezéssel, a bürokraták csökkentése.

Földiák azt is kiemelte: erős a gyanújuk – kívülről legalábbis így tűnik –, hogy bizonyos tárcák között átfedések lehetnek.

Gond a vizsgáknál

A Népszava közben arról írt, hogy több helyen visszaüt a nagy állami leépítés, ugyanis miközben a kormány a vízi turizmus felvirágoztatását tervezi, az elbocsátások miatt a hajózási vizsgaközpontok bezárják. A SZEF elnöke azt mondta:

évről évre nagyjából 25%-kal növekszik a vizsgáztatások száma, 2014 óta például megduplázódott. Mint mondta: eddig 15 emberre jutott a nagyjából nyolcezer vizsga, ebből most négy embert elküldtek, ráadásul Kelet-Magyarországon nincs is vizsgáztató hely.

Létszámhiány

A közszolgálatban sok területen probléma szerinte, hogy erőteljesen létszámhiány van, a szociális szférában kb. 20%-ra teszik az emberhiányt, mindemellett az évenkénti fluktuáció pedig a 30%-ot is eléri

- magyarázta a szakember. Földiák azt is elmondta, hogy a legtöbb helyen a problémát a túlórával próbálják meg szabályozni, és van, ahol kettő jelenléti ív van: az egyiken azt jelzik, mennyit voltak bent ténylegesen, a másik pedig, amit aláírnak, hogy nyolc órás műszakban dolgoztak.

Sztrájk

Emlékeztetett: decemberben megkérte a SZEF-hez tartozó 13 szakszervezetet, hogy testületileg döntsenek: csatlakoznának-e egy sztrájkhoz. Közülük nyolcan csatlakoztak, megalakították a sztrájkbizottságot, megfogalmazták a követeléseiket, februárban pedig a sztrájkhajlandóságot mérik fel.

A SZEF elnöke azzal folytatta, hogy konföderációjuk, vagyis a 13 szakszervezet 48 ezer tagot számlál, amely a közszolgálati dolgozók 8-9%-át fedi le. Mint mondta:

március elejére kiderül, hogy a konföderációval sztrájkolnak-e vagy sem, de ha kevesen lesznek, akkor is jelentkeznek a kormánynál a követeléseikkel.

Forrás: ATV