14 éve dolgozott itt, ráadásul egész magasra jutott, műszakvezető volt. Gondolja, ha nem lettek volna elégedettek a munkájával, akkor ilyen sokra viszi? – mesélte a 24.hu-nak egy az esztergomi Suzuki-gyárat jól ismerő forrás arról a férfiról, akit a cég azonnali hatállyal elbocsátott pénteken, egy nappal az után, hogy a vállalat vezetése megneszelte, a melósok lényegében új szakszervezetet hoztak létre.

A lapátra tett alkalmazott lett volna ennek a szakszervezetnek a vezetője. Arra hivatkozva adták ki az útját, hogy nem jól dolgozott – lapunk információi egybevágnak azzal, amit a Mérce írt az ügyről. Korábban nem volt panasz a férfi munkájára.

Egészen pontosan a Vasas Szakszervezeti Szövetség alapszervezetét hozták létre múlt csütörtökön, lapunk információi szerint közel félszázan, és még legalább ennyien be is léptek utána, maguk közül pedig a másnap kirúgott dolgozót választották meg titkárnak. A gyár parkolójában, autókban ülve zajlott a szervezkedés. A papírmunka még hátravolt, a jogászoknak meg kellett szövegezni az alapszervezet megalakításáról szóló értesítést, amit el is kell küldeni a cég vezetésének, erre aznap már nem jutott idő.

A vállalat vezetése tudomást szerzett a munkások akciójáról – forrásaink elmondása szerint több, a cégvezetéshez lojális alkalmazott razziázott a parkolóban, és jelentette a szervezkedést.

Péntek délelőtt aztán behívták az alapszervezet vezetőjének megválasztott férfit a felettesei, és közölték vele, mehet, amerre lát. A Mérce úgy tudja, biztonsági őrök vezették ki az üzem területéről.

Szakszervezeti tisztségviselőként megilletné őt munkajogi védettség, magyarán, nem lehetne kirúgni, a Suzuki vezetése a gyors reagálással minden bizonnyal ezt szerette volna megelőzni.

Most jogi huzavona következhet, hogy a pórul járt korábbi alkalmazottat megillette-e már a szakszervezeti tisztség miatt járó védettség vagy nem.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség hétfőn elnökségi ülést tartott, ennek a helyzetnek a kezelése is a terítéken volt. László Zoltán, a Vasas elnökhelyettese lapunknak annyit mondott, igyekeznek jóhiszemű hozzáállással tárgyalni a Suzuki-gyár vezetésével. Remélik, hogy a cég belátja, érdemes lenne inkább megbecsülni az érdekvédelemben aktív dolgozókat, mert ez a lojalitás jele, hiszen nem akarnak más munkahelyre menni, hanem a Suzukinál akarnak maradni, ott segíteni a kollégáikat.

A pénteken elbocsátott alkalmazott tesz még egy próbát a vállalatnál, hátha sikerül normális mederbe terelni a folyamatokat.

A múltbeli tapasztalatok azonban abba az irányba mutatnak, hogy ez a fajta bizakodás kincstári optimizmus. Az idén 26 éves Suzuki-gyár minden korábbi hasonló próbálkozást már az elején igyekezett elfojtani.

A magyarországi cég megalakítása után egy-két évvel munkások létre szerették volna hozni a szakszervezetet.

Csúcsra járatták a gyárban a túlórákat, a munkavállalók nem kapták meg minden jussukat – így emlékszik a cég egykori dolgozója, aki névtelenséget kérve mesélt az eddigi próbálkozásokról.

A szakszervezeti kezdeményezés vezetőit gyorsan kirúgták, a szervezet elhalt

– mesélte másik forrásunk.

Aztán 2006-ban újra kiéleződött a helyzet. Egy új érdekképviselet, az Esztergomi Gépjárműgyártók Független Szakszervezete jött létre márciusban – a cég azonban nem ismerte el legitimként. A cégnél volt üzemi tanács – most is van, és a Suzuki vezetése most is azt hangsúlyozza: a munkavállalók által megválasztott tagokból álló üzemi tanáccsal egyeztet a dolgozókat érintő kérdésekről, ideértve a munkakörülményeket, a bérezést. Beszélgetőtársaink szerint azonban

az üzemi tanács nem igazán képviseli a dolgozók érdekeit, sok esetben inkább a cégvezetéshez húz.

A gyár vezetése pedig 2006-ban is mindent elkövetett, hogy elhaljon a munkavállalói szervezkedés, a korábbi mintát vették alapul.

Az elnököt, Párma Zsoltot lényegében azonnali hatállyal kirúgták.

Noha korábban érdemi panasz nem volt a munkájára, rendkívüli felmondással távolították el – noha, ha kifogás van valakinek a munkájával kapcsolatban, akkor előbb vagy akár többször is figyelmeztetni kell, nem lehet azonnal lapátra tenni.

A gyár egy kétséges indokkal állt elő: abba kapaszkodtak, hogy Párma öltözőszekrényében állítólag egy alkoholos üveget találtak. Ő azzal védekezett, valakik feltörték a szekrényét, hogy így kompromittálják. A kirúgott szakszervezeti vezető munkaügyi perre ment a céggel, meg is nyerte azt első fokon és jogerősen is, ahogy nyert a cég által ellene indított rágalmazási perben is. A bíróság kötelezte a Suzukit, hogy vegye vissza a kirúgása előtti pozíciójába Pármát. Egy éven belül azonban Párma Zsolt újra, immáron végleg elhagyta a céget.

A szakszervezet élén őt váltó Kiss László életét is megkeserítette a Suzuki.

2009-ben arra hivatkozva rúgták ki az előzőleg minőségellenőrként dolgozó férfit, hogy az autók romló, illetve kifogásolható minőségére hívta fel a figyelmet szórólapokon. Rendkívüli felmondással távolították el őt is, a cég azonban azt állította, sem a szakszervezethez, sem a dolgozó munkavégzéséhez nem volt köze a lépésnek, bár azt, hogy mi vezetett az elküldéséig, nem árulták el. Kiss sem hagyta annyiban a dolgot,

négy éven át tartó pereskedés után a bíróság neki adott igazat, vissza kellett vennie őt a cégnek, az elmaradt bérét ki kellett fizetni. Kiss pár éve nyugdíjba vonult a cégtől, de a szakszervezet elnöki posztját megtartotta.

Ez a négy év arra azonban jó volt, hogy vezető nélkül a cégnél levő szakszervezet jelentősen meggyengüljön.

Fénykorában 400-500 dolgozót számlált a tagság, a négy évig tartó vezetőnélküliség miatt elindult a lemorzsolódás, mostanra pedig alig pár tíz ember alkotja ennek a szakszervezetnek a tagságát.

Forrás: 24.hu

 


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ