Ahogy azt már mi is megírtuk, holnap, azaz kedden délután 1 órára élőláncot hirdetett a Magyar Tudományos Akadémia Széchenyi téri épülete köré az Akadémiai Dolgozók Fóruma. A Facebook-esemény leírásában Szilágyi Emese és Lőrincz Viktor, a gyülekezés szervezői arra kérik a csatlakozókat, hozzanak magukkal egy olyan könyvet, „amely megjeleníti számukra a magyar tudományt” – írja a Mérce.

„Fogjunk össze a tudományért! A Magyar Tudományos Akadémia nemzeti értékünk. Védjük meg közösen!”

Az eseményen felszólal Pléh Csaba, Kenesei István és Szilágyi Adrienn.

Múlt hét hétfőn derült ki, hogy Palkovics László, az Innovációs- és Technológiai Minisztérium vezetője véglegesen megvonná az Akadémia alapvető támogatását – azaz körülbelül egymilliárd forintot, ezzel veszélybe sodorva számos akadémiai dolgozó állását. Pénteken pedig olyan információk is napvilágra kerültek, hogy – Palkovics korábbi ígéretei ellenére – a teljes kutatóhálózatot is elveheti a tárca az intézménytől.

A holnapi élőlánchoz saját eseménnyel csatlakozott a Hallgatói Szakszervezet és a Szabad Egyetem, Diákblokk a tudományért címmel. Ők a CEU épülete előtt találkoznak 13 órakor, onnan vonulnak át az MTA elé.

Rendhagyó tiltakozás lesz Szegeden is, amit a VVL – Veritas Virtus Libertas csoport (ez a Szegedi Tudományegyetem jelmondata amúgy) szervez. Mint az esemény leírásában jelezték:

„Sokan nem tehetjük meg, hogy eljussunk a budapesti demonstrációra, ahol élőláncot fognak alkotni az Akadémia székháza körül.

Minden jelenlegi vagy egykori SZTE-s egyetemi polgárt, akik mégis szolidaritásukat szeretnék kifejezni az MTA-val, arra hívjuk, hogy kedden valamilyen LILA ruhadarabot, kendőt, vagy szalagot viseljenek, írjanak lila tollal, fessék a körmüket lilára, találjanak ki bármilyen kreatív megjelenítést a színnek!

A lila a tudás színe, ezzel a szimbólummal fejezzük ki szolidaritásunkat a Magyar Tudományos Akadémiával! A tudás és a tudomány szabadságáért!

FONTOS! Az akcióhoz NEM tartozik meghirdetett demonstráció, ugyanis azt nem tudnánk megszervezni a Gyülekezési Törvény rendelkezéseinek megfelelően. A cél az, hogy minél többen viseljünk valamilyen lila motívumot a keddi napon.”

És lesz szolidaritási megmozdulás Kolozsváron is: flash mobot tartanak 14 órakor Magyarország kolozsvári főkonzulátusa előtt a Magyar Tudományos Akadémia melletti kiállásként. Mit írják:

„Gyűljünk össze Magyarország kolozsvári főkonzulátusa előtt, és mutassuk meg, hogy a magyar tudomány ügye, az Magyar Tudományos Akadémia sorsa számunkra, erdélyiek, kolozsváriak számára is fontos. Ne hagyjuk, hogy az MTA jelentéktelen tudósklubbá silányuljon, álljunk ki Magyarország legfontosabb kutatóintézeti hálózatátért!

A flash mob (villámcsődület) mintegy fél órát tart majd. Mindenki hozzon magával egy könyvet, amely megjeleníti számára a magyar tudományt!”

A Transindex azt írja: az eseményt Sipos Zoltán, az Átlátszó Erdély alapítója hirdette meg a közösségi oldalon.

Ahogy arról beszámoltunk, néhány napja a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar tagozata is szolidaritási nyilatkozatot tett közzé, amelyben kiállnak a Magyar Tudományos Akadémia kutatói mellett, és támogatásukról biztosítják őket.

És nem csak a demonstrációk száma nő: az Akadémiai Dolgozók Fórumának honlapján sorra gyűlnek a szolidaritási nyilatkozatok is.

Kifejezte már támogatását

Forrás: Mérce