A Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet is csatlakozik az Akadémiai Dolgozók Fóruma által szervezett keddi tüntetéshez.

Fogjunk össze a tudományért! A Magyar Tudományos Akadémia nemzeti értékünk. Védjük meg közösen!

– olvasható az Akadémiai Dolgozók Fóruma által szervezett keddi demonstráció Facebook-oldalán.

Azt írják, február 12-én kora délután az MTA Elnökségének olyan döntést kell hoznia, amely hosszú időre meghatározhatja a magyar tudományosság jövőjét, „ekkor dől el, hogy az MTA aláveti-e magát a Palkovics-tervnek, ezért kell ezekben az órákban közösen kimutatnunk szolidaritásunkat”.

A tüntetés 13 órától kezdődik, a szervezők arra kérik a résztvevőket, hogy vigyenek magukkal egy-egy könyvet, amely megjeleníti számukra a tudományt – ezzel együtt azt is kérik, hogy hagyják otthon a pártjelvényeket és -zászlókat, a pirotechnikai eszközöket.
A tervek szerint 14:25-től élőláncot vonnak az MTA köré.

A demonstrációt az után hirdették meg, hogy kiderült, a kormány el akarja venni az MTA-hoz tartozó összes kutatóintézetet. A Palkovics László vezette minisztérium terveiről a hvg.hu-n olvashattok.

Egyetemisták is csatlakoznak

A tüntetéshez csatlakozó egyetemisták, főiskolások a CEU Nádor utcai épülete előtt találkoznak, onnan vonulnak át együtt a Magyar Tudományos Akadémiához

– olvasható az esemény Facebook-oldalán.

Forrás: eduline.hu