Elbocsátásokkal való fenyegetés az egyik oldalon, sztrájk, és munkabeszüntetés kilátásba helyezése a másikon – írja a Népszava.

A majd’ 2500 Metro dolgozó közül akár 200 veszítheti el a munkáját, ha a munkavállalók nem hajlandók engedni bérköveteléseikből,

legalábbis ezt kommunikálta a cég vezetése a dolgozóknak a Népszava információi szerint. Erről a feltételről az áruházláncnál működő szakszervezet hivatalosan még nem kapott értesítést.

 A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) jelenleg is felméri a dolgozók sztrájkhajlandóságát és annak ismeretében döntenek majd a folytatásról.

A munkavállalóktól  konkrét, írásban megfogalmazott érveket vár az érdekvédelmi szervezet, hogy ne azzal az általánosnak tűnő érvvel üljön legközelebb tárgyalóasztalhoz  a munkáltatóval, hogy az emberek keveslik a fizetésüket. Arra már kénytelenek reagálni a tárgyalóasztal másik oldalán is, ha azt írják a munkatársak, hogy a versenytársnál dolgozó kolléga hasonló munkakörben és a cégnél eltöltött idővel, jóval többet visz haza – mondta a Népszavának Karsai Zoltán, a KASZ elnöke. A dolgozók követelése a legalább 210 ezer forintos alapbér, mert a meglévő 13., 14. havi fizetéssel és a különböző pótlékokkal már elérhető a havi bruttó 240 ezer forintos átlag alapbér. Ez már versenyképes lenne a konkurens kereskedelmi láncok béreivel – tette hozzá Karsai. Az álláspontok azonban megmerevedtek.

 A vállalat menedzsmentje azt közölte a szakszervezet képviselőivel, hogy jelenleg nincs a tarsolyukban kompromisszumos javaslat és azt sem tudni, mikor ülnek a felek újra tárgyalóasztalhoz.

A Metrónál talán még elkerülhető a sztrájk, ha a a dolgozók elfogadható ajánlatot kapnak, míg

a Tesco eddig Győrben működő bérszámfejtői és társadalombiztosítási szakemberei kedden 14-16 óráig tartó 2 órás figyelmeztető sztrájkot tartottak, ám mivel követeléseikről nem sikerült megegyezni a cég közép-európai elnökével sem, tegnaptól határozatlan idejű munkabeszüntetésbe kezdtek.

Emiatt fennállt a veszélye, hogy a kiskereskedelmi lánc több, mint 17 500 munkatársa nem kapja meg időben a bérét. Lapunk érdeklődésére a cég kommunikációs osztálya közölte, „a Tesco a január havi fizetéseket az összes munkatársa számára szerdán átutalta, egy nappal korábban az eredetileg tervezett ütemezésnél”. 

Azt azonban nem tudni, hogy mi lesz holnap és holnapután, azaz a kilépők el tudnak-e számolni a vállalattal, illetve zavartalan marad-e az új belépők felvétele és bejelentése valamint más ügyek intézése a bérszámfejtő és tb-iroda sztrájkja alatt. A munkáltató a tegnapi tárgyaláson a sztrájkbizottságot arra kérte, hogy módosítsa javaslatát.

 A sztrájkbizottság ezt visszautasította – tájékoztatta lapunkat Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke.

A Tesco bérszámfejtő irodájának munkatársai azért sztrájkolnak, mert nem sikerült megállapodni arról, milyen támogatásokat nyújt a nemzetközi vállalat a hamarosan távozó dolgozóknak, miután feladataikat az újonnan felálló Tesco Business Services központjába, Budapestre helyezi át.

A győri dolgozók - érthető okokból – nem vállalták sem a napi ingázást, sem a lakhelyváltást. Egyebek mellett méltánytalannak tartja a szakszervezet azt is, hogy a június 14-től, illetve július 19-től a cégtől távozó 10-15 éves tapasztalatra szert tett irodai dolgozókra hárulna a feladat, hogy a felmondási idő alatt a napi feladatok mellett tanítsák be az új központban a helyükbe lépő munkatársakat - jegyezte meg a KDFSZ elnöke.

A munkaidőn túli elfoglaltsággal is járó munkáért a felmondási időre kétszeres munkabért tartanának tisztességesnek, ahogyan ez több versenytársnál is gyakorlat, sőt a 12 havi végkielégítés sem ritka

- tette hozzá. A Tesco álláspontja szerint a törvényi előírások teljesítésén felül további jelentős - ám nem részletezett - pénzügyi juttatási csomagot ajánlott fel, hogy az átállási és a munkakereső időszakot támogassa, és csalódott, hogy a tárgyalás helyett a munkabeszüntetést választotta a sztrájkbizottság - írta a cég, amely folytatni akarja az egyezkedést. 

A Bosch-nál közel a megállapodás

Jövő hétfőn aláírhatják a 2019. évi bérfejlesztésről szóló megállapodást a Robert Bosch Elektronika Kft. hatvani gyárában

- tudta meg lapunk Ficzere Ferenctől, a magyarországi Bosch-csoport kommunikációs igazgatójától. A cég képviselői lényegében megegyeztek a helyi szakszervezettel, amelynek ezt még meg kell szavaztatnia a munkavállalókkal, mert az új számok eltérnek attól, amire a 7 ezer alkalmazottól mandátumuk volt. A kommunikációs igazgató elmondta azt is, hogy a Bosch többi gyárában már aláírták a megállapodást, de annak tartalmáról addig a cég nem nyilatkozik, amíg Hatvanban tart az egyezkedés. A Bosch autóiparban betöltött szerepe miatt egy esetleges sztrájknak még a győri Audi-dolgozók munkabeszüntetésénél is nagyobb hatása lenne az iparágban. B. M.

Forrás: Népszava

 

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ